06. Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Caransebeș  Protopopiatul Caransebeș, Șematisme

06. Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” Caransebeș

,

Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” – în restaurare.
categ. II urban; 745 familii cu 1916 credincioşi

Adresa bisericii: str. 1 Decembrie 1918, nr. 14
Adresa casei parohiale: –


Paroh: Preot iconom stavrofor ILIE-FLORIN CIUCUR

N: 13.05.1983 – Tg. Jiu, jud. Gorj
Hirotonit în anul 2005.
Preot paroh la Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din anul 2017.

Tel.: 0724575135;
Email: anectemane@gmail.com

 

 

În anul 1989 – luna mai – în urma unei ședințe de consiliu parohial, s-a încheiat un act între Parohia Ortodoxă Română a Caransebeșului şi Parohia Evanghelică din Caransebeș, de naţionalitate germană, prin care Parohia Ortodoxă a închiriat locaşul de cult Evanghelic pentru a se săvârşi serviciile religioase spre folosul credincioşilor din acest cartier. Această biserică a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului şi a primit hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”. Cei patru preoți: pr. protopop Dimitrie Grama, pr. Ioan Cocârlă, pr. Dimitrie Negrei şi pr. Pavel Curuţi au săvârşit sfintele slujbe – în duminici şi sărbătoriîn acest locaş prin rotaţie – aşa cum s-a procedat şi la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, din incinta Cimitirului de pe strada Muntele Mic – Caransebeş.

Odată cu împărţirea Parohiei Caransebeşului în 8 Parohii distincte, biserica Evanghelică a fost dată în folosinţă Parohiei 4 şi Parohiei 6 din Caransebeş, primind ca și sector cartierele Nord, Țarinei și Cazărmii. În anul 1996 în luna noiembrie, Biserica a fost reparată în exterior, au fost schimbate jgheaburile, s-a vopsit tabla și a fost montat un paratrăsnet de către credincioşi, paroh fiind la acea dată pr. Dimitrie Negrei de la Parohia 4. La Parohia 6 a fost numit mai târziu preot Nicolae Laţchescu în anul 1997, care după câţiva ani a plecat la Sibiu, iar preot paroh la Parohia 6 a fost numit pr. Ioan Turnea – 1 ianuarie 2001.

După reînființarea Episcopiei Caransebeșului, la această biserică s-a format o tradiție frumoasă, ca în a doua zi de Crăciun și de Paști, ierarhul să slujească Sfânta Liturghie Arhierească.

Dorinţa credincioşilor a fost să aibă biserica lor. Parohia 4 – pr. Negrei Dimitrie şi Consiliul Parohial au luat hotărârea să construiască o biserică în zona Cazărmii- Racoviţa, unde în cele din urmă a obţinut un teren, lângă Şcoala Generală nr. 8 din Caransebeş. Parohia 6 a cumpărat de la Primăria Municipiului Caransebeş o centrală termică desfiinţată în zona Cartierului Nord, dorind să o transforme în locaş de cult. Întrucât s-a întârziat intabularea terenului, această centrală a fost preluată de Primăria Caransebeşului şi transformată în teren de joacă pentru copii. preluarea centralei de către primărie, se datorează şi faptului că cele două parohii 4 şi 6 s-au unit, formând o singură parohie – Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”- care deja începuse construcţia noii biserici în zona Cazărmii-Racoviţa, pe terenul obţinut printr-un schimb de terenuri între Episcopia Caransebeşului şi Primărie. Lucrările de construcție au început în 22 septembrie 2005, prin binecuvântarea şi sfinţirea locului de către Înaltpreasfinţitul părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, atunci Episcop al Caransebeşului.

În 2013, după plecarea părintelui Ioan Turnea a fost numit la Parohia 6 părintele Iacob Laurențiu. Parohia 4 și Parohia 6 s-au unit într-o singură parohie primind numele „Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, după hramul bisericii aflată în construcție din cartierul Cazărmii.

Serviciul religios se desfășoară în vechea biserică evanghelică. Biserica evanghelică a fost construită în 1911-1912. Biserica a fost donată Episcopiei Caransebeșului de către comunitatea evanghelică de confesiune augustană în luna martie 2017. De atunci s-au efectuat ample lucrări de consolidare, amenajare și înfrumusețare a bisericii, în special la interior. Sfântul locaș se află în vecinătatea noului sediu al Protopopiatului Caransebeș.

Preoți slujitori: Pr. Trandafir-Cosmin Brebu (1 septembrie 2017 – 2020) și Pr. Protopop Ilie-Florin Ciucur ( 1 mai 2017 – prezent).

La inițiativa părintelui Dimitrie Negrei, în anul 1997, a luat ființă corul mixt pe 4 voci, dirijat și instruit de doamna profesor Maria Ponețchi, absolventă a Academiei de Muzică din Cluj, în prezent și instructor dirijoral al corului Catedralei istorice a Caransebeșului. Acesta a primit numele Corul „IoanTeodorovici”, nume propus de pr. Negrei Dimitrie, întrucât pr. Ioan Teodorovici- fost profesor de muzică și director al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș – la pensie fiind, a dorit să înființeze în acest cartier un cor care să dea răspunsurile la serviciile religioase săvârșite în biserica închiriată de la cultul evanghelic, dar boala nu i-a mai permis.În fiecare an alături de membrii corului „Ioan Teodorovici”, numeroși credincioși mergeau la diferite pelerinaje la mănăstirile din țară și chiar în afara granițelor țării, avândul ca inițiator și coordonator pe pr. Dimitrie Negrei.

Cu data de 1 mai 2017 s-a înființat Parohia Ortodoxă „Intrarea Domnului în Ierusalim”, primind ca locaș de cult această biserică și a fost numit preot paroh pr. Ilie-Florin Ciucur. Din acest moment au început aici lucrări foarte complexe și de o anvergură uriașă, atât din punct de vedere material, cât și din punct de vedere al efortului de organizare care s-a depus pentru împlinirea acestor proiecte binevenite pentru comunitatea credincioşilor din Caransebeş. Cu sprijinul Preasfințitului Lucian, al Centrului Eparhial, al credincioșilor și în urma unor eforturi mari, s-a reuşit ca interiorul bisericii să fie consolidat în totalitate, renovat şi mobilat, montându-se chiar și un iconostas sculptat din lemn.

Efortul acesta a fost răsplătit în data de 17 decembrie 2017, când Preasfințitul Lucian a venit și a binecuvântat această nouă biserică parohială care a primit două hramuri și anume: „Intrarea Domnului în Ierusalim” și „Adormirea Maicii Domnului”. Momentul a fost unul înălțător, ținând cont de faptul că activitatea liturgică în această biserică a fost întreruptă de mai bine de 3 ani și lăcașul de cult ajunsese într-o stare avansată de degradare. Din acest moment acestei parohii i-a revenit și sectorul administrat de Parohia 6.

Deși mai sunt numeroase lucrări de realizat la exteriorul bisericii, părintele protopop Ilie-Florin Ciucur (paroh), desfășoară și diferite activități pastoral-misionare, cultural-filantropice și catehetice în această parohie tânără dar dinamică.