Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

27 November 2018 Off By codenighter
Eveniment istoric: Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul României au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

Mii de credincioşi din ţară şi diaspora au asistat duminică la un moment istoric pentru România: Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au sfinţit Catedrala Mântuirii Neamului

Proiectul a apărut imediat după Războiul de Independenţă, dar s-a concretizat la 100 ani după Marea Unire, în timpul Patriarhului Daniel al României, sfinţirea catedralei din Dealul Arsenalului reprezentând momentul definitoriu pentru Anul Centenarului.

Sfinţirea Catedralei

Cei doi patriarhi au ajuns la Catedrala Naţională în jurul orei 08:43. După înveşmântare, Patriarhul Ecumenic şi Patriarhul Daniel împreună cu soborul slujitor, din care au făcut parte ierarhi străini și români, au ieşit în pridvorul lăcaşului de cult unde a început slujba de sfinţire.

Potrivit rânduielii, au avut loc mai multe momente liturgice în exteriorul catedralei, lăcaşul de cult fiind uns cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu Agheasmă. Apoi, soborul slujitor condus de Patriarhul Ecumenic a intrat în sfântul altar unde a continuat rânduiala sfinţirii catedralei aflată în Dealul Arsenalului.

Actul de sfinţire

La finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, a dat citire actului de sfinţire semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Daniel şi toţi ierarhii prezenţi. În document a fost prezentată sintetic istoria Catedralei Mântuirii Neamului, pornind de la perioada de după Războiul de Independenţă până în prezent. Au fost enumerate principalele etape parcurse în acest răstimp de peste o sută de ani şi a fost evidenţiat momentul punerii pietrei de temelie în anul 2007.

„Împlinind dorința înaintașilor săi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după întronizarea sa ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007), a reluat cu prioritate proiectul Catedralei Mântuirii Neamului și a săvârșit slujba de punere a pietrei de temelie pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, la 29 noiembrie 2007, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”, se menţionează în actul sfinţirii.

„Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii”

După citirea actului, Părintele Patriarh Daniel a mulţumit celor care au ajutat la construirea Catedralei Naţionale, dar şi celor care vor sprijini, în continuare, acest proiect naţional.

„Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală”, a spus Preafericirea Sa evidenţiind dorinţa de a finaliza lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului într-un timp relativ scurt. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care au răspuns invitaţiei de a participa la slujbele oficiate cu prilejul sfinţirii, în pofida vremii răcoroase şi a anunţat că toţi credincioşii vor avea posibilitatea să intre şi să se închine în sfântul altar până joi inclusiv.

„Suntem onoraţi de prezenţa Sanctităţii Sale Bartolomeu Patriarhul Ecumenic şi de prezenţa dumneavoastră, a credincioşilor. Să ne dăruiască Dumnezeu sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani”, a spus Preafericirea Sa.

La eveniment au asistat peste 30.000 de credincioşi, precum şi numeroase oficilităţi centrale şi locale.
Slujba de sfinţire a fost urmată de prima Sfântă Liturghie oficiată în Catedrala Naţională, slujbă prezidată de Patriarhul Ecumenic.

Patriarhul Ecumenic a prezidat prima Liturghie oficiată în Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului împreună cu Patriarhul Daniel, în continuarea momentului istoric al sfințirii ei, în contextul împlinirii a o sută de ani de la Marea Unire. Din soborul slujitor au făcut parte Mitropolitul Hrisostom de Patra, dar și alți arhierei din Biserici Ortodoxe surori și majoritatea ierarhilor români, în total 60 arhierei.

Aproximativ 2.000 invitați au participat la slujbă în interiorul Catedralei și alte câteva zeci de mii în apropierea lăcașului de cult. Între invitații oficiali au fost prezenți premierul României, Viorica Dăncilă, Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, și alți reprezentanți ai autorităților centrale.

„Să lucrăm pentru zidirea și sfințirea Bisericii vii”

În predica rostită după citirea Sfintei Evanghelii, Sanctitatea Sa a evidențiat frumusețea și măreția noului lăcaș de cult național, dar și greutățile și piedicile „vrăjmașului” care au făcut ca acesta să se înalțe abia la o sută de ani de la Marea Unire.

„Este adevărat că, în cursul anumitor etape ale strădaniilor neobosite depuse pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, s-a creat impresia că ridicarea acesteia este imposibilă”, a spus Patriarhul Ecumenic. „Dar, frățiile voastre, ați avut credință statornică și nezdruncinată în atotputernicia și împreună – lucrarea lui Dumnezeu. Ați avut fierbinte dragoste față de El și de Biserica Lui! Ați avut nădejde tare că preaputernica dreaptă a Celui Preaînalt avea să vină, negreșit, în ajutorul strădaniilor sfinte la care nu ați renunțat”, a continuat Sanctitatea Sa.

De asemenea, Patriarhul Ecumenic a spus că suntem chemați, dincolo de biserica zidită, „să lucrăm împreună pentru zidirea, săvârșirea și sfințirea Bisericii vii, duhovnicești”. „Să zidim cu credință tare, pocăință, nevoințe duhovnicești, virtuți, fapte bune, bine plăcute lui Dumnezeu”, a îndemnat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

„Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul păcii”

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mulțumit lui Dumnezeu pentru „binecuvântarea și harul din belșug revărsate” și a spus că Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul păcii: „Astăzi, prin sfințirea Catedralei cu hramul Înălțarea Domnului și Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Dealul Arsenalului, adică al locului în care se reparau și se depozitau arme, s-a transformat în dealul păcii și al sfințeniei, în dealul harului și binecuvântării, nu numai pentru București, ci și pentru întreaga Românie”.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a urat Patriarhului Daniel, ierarhilor, clerului, demnitarilor și tuturor fiilor binecredincioși ai Bisericii Române „zile îndelungate, sănătate trupească și sufletească”. „Să vă bucurați de lumina acestui far- catedrală și să vă închinați totdeauna în el cu vrednicie, în Duh și în adevăr Mântuitorului și Izbăvitorului sufletelor noastre!”, a spus la final Patriarhul Ecumenic.

Daruri și mulțumiri

Patriarhul Ecumenic a dăruit Patriarhului României o icoană a praznicului Înălțării Domnului, pictată special pentru noua Catedrală Națională la cererea Sanctității Sale, la Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte Athos.

Când o veți vedea și vă veți închina înaintea ei să simțiți dragostea fierbinte pe care o nutrim față de Preafericirea Voastră și avem rugămintea să vă rugați pentru greu-încercata Biserică Mamă a Constantinopolului, pentru Patriarhul Ecumenic și pentru toți cei care împreună cu el ridică și duc Crucea lui Hristos, așa cum Simon Cirineanul a ridicat-o și dus-o pe calea Golgotei”.

La rândul său, Patriarhul Daniel i-a oferit Sanctității Sale Bartolomeu „în semn de recunoștință și de prețuire pentru prezența Sa la București” o icoană bizantină cu reprezentarea Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al Patriarhiei Ecumenice, al Patriarhiei Române, dar și al Mitropoliei de Patra.
Preafericirea Sa l-a numit pe Patriarhul Ecumenic „prieten al nostru” și a spus că Sanctitatea Sa este „foarte atent la toate nevoile Bisericii”.

„Reamintim faptul că noi avem o comunitate românească în Istanbul, și prin bunăvoința Sanctițății Sale această comunitate folosește o biserică din Constantinopol, Biserica Sf. Muceniță Paraschevi, care a fost construită de Sfântul voievod Martir Constantin Brâncoveanu”.

În continuare, Patriarhul României i-a dăruit Mitropolitului Hrisostom de Patra un set de Sfinte Vase liturgice „ca semn de prețuire” și pentru faptul că a adus în aceste zile cinstita mână a Sf. Andrei, după ce în 2011 a adus la București cinstitul cap al Ocrotitorului României.

„Sfântul Apostol Andrei ne unește spiritual”

Adresând mulțumiri Patriarhului Daniel, Mitropolitul Hrisostom a subliniat că „Sfântul Apostol Andrei ne unește spiritual” cu Grecia: „O nespusă emoție ne provoacă gândul că țările noastre, Grecia și România, cu harul Domnului și pentru rugăciunile Sfântului Apostol Andrei sunt unite prin legături istorice, întrucât în perioada anilor de restriște țara Preafericirii Voastre a găzduit mulți greci care la rândul lor au contribuit la dezvoltarea acestor meleaguri și au organizat războiul sfânt pentru eliberarea neamului nostru”.

După cuvântul rostit, Mitropolitul de Patra i-a oferit în dar Patriarhului României o icoană cu reprezentarea răstignirii Sf. Ap. Andrei în Patra. Părintele Patriarh a mulțumit pentru darul primit și a spus că noua Catedrală Națională este înfrățită prin ocrotitorul comun cu Catedrala Mitropolitană din Patra. Preafericirea Sa a subliniat efortul deosebit al Înaltpreasfințiului Părinte Hrisostom de a aduce mâna Sf. Andrei la București, deși în Patra se fac pregătiri pentru sărbătoarea de hram a Sfântului Andrei.

„Sfântul Andrei a construit catedrala ”

Evocând momentul aducerii capului Sfântului Apostol Andrei la București în 2011, și a mâinii Sale în 2018, Patriarhul Daniel a spus: „Capul Sfântului Andrei ne-a ajutat să gândim frumos la această catedrală, iar mâna sa ne-a arătat mâna care a făcut catedrala. Sfântul Andrei a construit catedrala folosindu-se de priceperea constructorilor și a pictorilor”. „Sfântul Andrei ne ajută să gândim și să lucrăm duhovnicește și să fim misionari în timpul nostru, după modelul său”, a adăugat Părintele Patriarh.

Până când se pot închina pelerinii în Sfântul Altar

La final, Patriarhul României a anunțat aducerea moaștelor Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina în Catedrala Națională și i-a invitat pe credincioși să se închine în Sfântul Altar nou sfințit. Toți pelerinii pot intra în Sfântul Altar să se închine la Sfânta Masă, la moaștele Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina până joi seara.

Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor români din toate timpurile, având hramul principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor. De aceea, Patriarhul Daniel a așezat sâmbătă seara în altarul catedralei lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.