Zi cu roade pastoral-misionare în comunitățile rurale

15 June 2019 Off By Pavel Canea
Zi cu roade pastoral-misionare în comunitățile rurale

Vineri, 14 iunie, clericii aparținători Cercului pastoral-misionar Bocşa s-au adunat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Ocna de Fier și au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, împărtășindu-se cu toții din Trupul și Sângele Domnului. Au fost prezenți la sfânta slujbă și credincioși din localitate, autorități locale, dar și foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare, care s-au și împărtășit cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a hirotonit întru diacon pe teologul Petre Constantin ce va fi numit preot pe seama Parohiei Ciuchici din Protopopiatul Moldova Nouă.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și pentru Episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș, dar și pentru preoții trecuți la Domnul ce au slujit în Parohia Ocna de Fier.

Părintele  Silviu Ferciug de la Parohia  „Sf. Ier. Nicolae” Bocșa a ținut cuvântul de învățătură pornind de la textul scripturistic „Ca toți să fie una, precum Tu, Părinte, ești în Mine și Eu în Tine…” (Ioan 17, 18-26).  

În continuare la Parohia Berzovia a avut loc Conferința „Școala în tinda bisericii: primele forme de educație în satul românesc”, susținută de Pr. Casian Văleanu. Au urmat dezbateri pe marginea temelor propuse, cu referire la viața bisericească din parohiile rurale ale centrului.

„Ne-am bucurat astăzi foarte mult de prezența credincioșilor și credem că dincolo de această întâlnire cu preoții a fost o zi cu roade importante pe tărâm pastoral-misionar, pentru că această zi aparent lucrătoare s-a transformat într-o mare sărbătoare în 3 sate românești din eparhia noastră. Am anticipat astăzi în mijlocul comunităților rurale Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, adică ziua de naștere a Bisericii, pentru că din punct de vedere istoric Praznicul Cincizecimii este ziua de naștere a Bisericii celei una, sfântă, sobornicească și apostolească. Îl rugăm pe Mântuitorul să binecuvinteze pe mai departe satul românesc și pe noi toți, și să ni-L trimită iarăși pe Preasfântul Duh care se pogoară peste noi atunci când ne așezăm la rugăciune și la Liturghie”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întrunirea s-a încheiat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din satul Biniș, la finalul căreia părintele Flavius-Cătălin Florea a susținut o cateheză cu tema „Biserica – trupul lui Hristos”.