Hramul Schitului Petroșnița

16 September 2019 Off By Pavel Canea
Hramul Schitului Petroșnița

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci Schitul Petroşniţa din județul Caraș-Severin şi-a sărbătorit hramul. În mijlocul obștii monahale, a autorităților locale și a credincioșilor, s-a aflat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Întrucât în aceste zile s-a aflat în Episcopia Caransebeșului icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (copie a icoanei Trihirussa „cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, ce se află la Mănăstirea Neamț, precum și moaștele Sfântului Simeon Stâlpnicul de pe Muntele Minunat, ele au fost aduse duminică, 15 septembrie și la Schitul Petroșnița de o delegație de la Mănăstirea Neamț condusă de părintele stareț Benedict Sauciuc. Sfintele odoare au fost în Eparhia Banatului Montan cu prilejul manifestărilor din 14 septembrie de pe Muntele Mic, fiind aduse cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan.

La fel ca și pe Muntele Mic și la hramul Schitului Petroșnița au venit numeroși credincioși să ia parte la bucuria duhovnicească și să se închine la sfintele odoare. Ziua de 15 septembrie, a avut o dublă semnificație, credincioșii veniți la hramul schitului au înălțat rugăciuni și la Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș ocrotitorul Banatului, fiind ziua lui de prăznuire.  

„Ne-am bucurat la Sfânta Liturghie de prezența multor credincioși veniți din toată eparhia noastră, dar și din Moldova, de la Dunărea de Jos și din Arhiepiscopia Timișoarei. I-am îndemnat în cuvântul de învățătură să mediteze și să înțeleagă cuvântul Mântuitorului: «Oricine vrea să vină după Mine să se lepede de sine să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Suntem datori să ne asumăm crucea și să-L urmăm pe Mântuitorul Hristos, deși crucea înseamnă jertfă, suferință, renunțare, lepădare de sine, ea înseamnă și iubire și ne îndeamnă să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită, să-L mărturisim pe Hristos care pentru noi și pentru a noastră mântuire și-a asumat crucea și ne-a mântuit, ne-a răscumpărat din robia păcatului și a morții”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întemeiat în urmă cu 13 ani, pe dealul numit Radeş, în traducere rugăciune, așezământ monahal de la Petroșnița reprezintă pentru credincioșii de pe Valea Timișului un important reper duhovnicesc.

Schitul Petroşniţa, cu hramurile „Înălţarea Sfintei Cruci” şi „Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei”, a luat fiinţă în anul 2005, la iniţiativa preotului paroh din satul Petroşniţa, Ioan Sârbu şi a părintelui protosinghel Onufrie Ocu. La data de 16 septembrie 2012, a avut loc târnosirea bisericii de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian.