Biserica din satul Padina Matei a fost resfințită

21 October 2019 Off By Pavel Canea
Biserica din satul Padina Matei a fost resfințită

În duminica a 23-a după Rusalii Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Padina Matei din Protopopiatul Moldova Nouă. Întrucât în ultima perioadă s-au efectuat lucrări la biserica parohială Părintele Episcop Lucian a resfințit sfântul locaș. Târnosirea bisericii a fost săvârșită la data de 16 octombrie 1988 de către Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului.

În această duminică, după slujba de sfințire ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit și Sfânta Liturghie în prezența credincioșilor din localitate. Pentru strădania părintelui paroh Marian Sarchiz la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Lucian l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

„Ne-am bucurat că aici în Munții Locvei, în apropierea Clisurii Dunării avem încă un sat dinamic, cu aproximativ 900 de credincioși atașați de sfânta biserică, care prețuiesc sfintele slujbe și frecventează cu regularitate sfântul locaș. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și trebuie să încercăm ca pe mai departe să-L primim cu bucurie în inima, sufletul și mintea noastră și să nu ne asemănăm nici o clipă cu locuitorii din cetatea Gadara, care L-au izgonit pe Domnul și nu s-au bucurat că fratele lor a fost vindecat. Noi să-L primim pe Mântuitorul și să-L chemăm în toată vremea să-și facă locaș în inima noastră și să avem o permanentă comuniune cu Iisus Hristos, Cel care pentru noi și pentru a noastră mântuire s-a răstignit pe Crucea Golgotei și dorește ca noi toți să fim în Împărăția Lui la plinirea vremii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii Ierarhul a hirotonit în treapta diaconiei pe teologul Georgian Drăghina, care urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Petrilova.

Biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din satul Padina Matei a fost construită în anul 1872 din cărămidă și piatră. Iconostasul este sculptat în lemn de cireș, iar pictura a fost realizată în anul 1984 în tehnica tempera de către Eugen și Florica Papica. Între anii 2018-2019 s-au efectuat ample lucrări la exterior și s-a placat Sfântul Jertfelnic cu marmură.

Tot în această duminică Părintele Episcop Lucian a fost și în mijlocul credincioșilor din satul Cărbunari. Aici a sfințit casa parohială recent renovată după care a săvârșit Slujba Vecerniei în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. Pentru misiunea pe care o desfășoară în parohia sa, părintele paroh Alin Timișan a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian, iar credincioșilor ce sunt alături de păstorul lor sufletesc și îl ajută în lucrarea administrativ-gospodărească ierarhul le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.