Ținutul Pădurenilor în straie de sărbătoare

Ținutul Pădurenilor în straie de sărbătoare

Album foto
În Duminica a VI-a după Rusalii, un sobor de 9 ierarhi în frunte cu Înaltpreasfințitul Laurențiu Mitropolitul Ardealului, au resfințiț biserica monumentală din Ghelari
Autor: Serviciul prezidial
În Duminica a VI-a după Rusalii, un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Laurențiu Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Lucian Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion Episcopul Tulcii, Preasfințitul Sebastian Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Siluan Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei Făgărășanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și Preasfințitul Paisie Lugojanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, au resfințit biserica monumentală cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Ghelari.

La slujba de resfințire, au participat oficialități județene și locale și peste o mie de credincioși, veniți să fie martori la acest eveniment istoric. La final, tineri îmbrăcați în costume populare specifice zonei, au prezentat, în fața „catedralei pădurenilor”, un moment artistic alcătuit din cântece și dansuri populare.

Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost târnosită la 4 noiembrie 1973, prin vrednicul de pomenire Preasfinţitul Episcop Visarion Aştileanu. Ctitorul şi ostenitorul acestui lăcaş de închinare a fost părintele Nerva Florea. Ridicată prin jertfa pădurenilor, biserica din Ghelari poate fi considerată unul dintre cele mai mari lăcaşuri de cult din mediul rural de la noi: 47 de metri lungime, 21 de metri lăţime, 47 de metri înălţime.

Data: 5 iulie 2010 • Vizualizări: 2267