Slujiri arhierești la Praznicul Bunei Vestiri în Episcopia Caransebeșului

22 March 2019 Off By Pavel Canea
Slujiri arhierești la Praznicul Bunei Vestiri în Episcopia Caransebeșului

Luni, 25 martie, la Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin va fi zi de sărbătoare întrucât va fi prăznuit hramul unuia dintre paraclise așezământului monahal. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului va sluji Sfânta Liturghie în paraclisul „Buna Vestire” al mănăstirii, la care sunt așteptați să participe credincioși din apropiere, dar și pelerini din alte zone ale țării. Sfânta slujbă va fi înfrumusețată la strană de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În ajunul hramului Preasfințitul Lucian va oficia Slujba Vecerniei la Nera în cadrul căreia va săvârși și slujba călugăriei.

Hramul principal al Mănăstirii Nera este „Cuvioasa Parascheva”, 14 octombrie. Aşezământul monahal de la Nera a apărut la iniţiativa şi prin strădaniile domnului dr. Pavel Chirilă, originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 80 de vieţuitoare. Pe lângă programul de rugăciune maicile prepară şi produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar.

De asemenea, Părintele Episcop Lucian va sluji duminică Sfânta Liturghie la Schitul Nicolinț. Acest așezământ monahal a fost amenajat pe locul unui fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003. Începând cu luna octombrie a anului 2015, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Schitul Sf. Mare Mc. Dimitrie, Nicolinț, a devenit schit de maici, fiind încredințat câtorva monahii și surioare provenind din obștea Mănăstirii Nera, care și-au asumat lucrarea unei înnoiri duhovnicești a asezământului monahal, urmărind atât creșterea duhovnicească a fiecărui membru al obștii nou închegate, cât și slujirea pastoral-misionară a credincioșilor, venind în întâmpinarea nevoilor liturgice și catehetice ale comunității locale, încercând să insufle tuturor dragostea pentru cele sfinte. Obștea maicilor numără în prezent 11 viețuitoare.