Douăzeci de ani de slujire în „Casa Teiușului”

18 September 2019 Off By Pavel Canea
Douăzeci de ani de slujire în „Casa Teiușului”

Duminică, 22 septembrie, va fi zi de mare sărbătoare la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Teiuș, întrucât vor fi marcați cei 20 de ani de slujire la acest așezământ monahal. Pusă sub ocrotirea Maicii Domnului mănăstirea şi-a serbat pentru prima dată hramul în 15 august 1999, după ce în toamna anului 1998, într-o şedinţă a Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a decis construirea unui aşezământ monahal în oraşul de reşedinţă a Episcopiei Banatului Montan, fiind numit egumen ieromonahul Justinian Tibil.

Trei ierarhi ai Bisericii noastre vor fi prezenți la acest moment important pentru obștea și credincioșii Mănăstirii Teiuș. Evenimentele vor debuta încă de sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 17:30, prin oficierea Slujbei Vecerniei de către Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu alături de un sobor de preoți și diaconi. În continuare va avea loc un concert și agapa frățească.

A doua zi, în duminica a 18-a după Rusalii, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Daniil Stoenescu, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie vor fi decernate și diplome de ctitorie celor care s-au implicat în lucrările ce au fost efectuate la ansamblul monahal.

La 1 decembrie 1999 a fost finalizat corpul administrativ al aşezământului monahal. A urmat construirea şi târnosirea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), a prestolului de vară al mănăstirii (hram Înălţarea Sfintei Cruci), a stăreţiei şi anexelor gospodăreşti aferente corpului de chilii. La împlinirea unui deceniu de viaţă monahală în slujba Bisericii bănăţene, părintele stareţ, Protosinghelul Justinian Tibil, a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Pe lângă biserica de piatră, a fost construită şi o biserică de lemn, în stil maramureşean, cu hramul Sfântul M. Mc. Mina, a cărei târnosire a avut loc în anul 2002. În anul 2009, la Duminica închinată Sfinţilor Români, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a târnosit paraclisul de iarnă al Mănăstirii (hram Sfântul Ierarh Nicolae).

Situată în cetatea Caransebeşului, Mănăstirea de la Teiuş a devenit loc de bucurie duhovnicească pentru toţi caransebeşenii, dar și pentru mulțimea de pelerini din toate colțurile țării, care vin aici să se roage cu evlavie Maicii Domnului. De aceea sunt așteptați să se alăture obștii monahale și în aceste zile de sărbătoare cât mai mulți credincioși ca să primească binecuvântare de la Dumnezeu și sprijin de la Maica Domnului, ocrotitoarea Mănăstirii Teiuș.