Biserica din Eftimie Murgu va fi resfințită

30 October 2019 Off By Pavel Canea
Biserica din Eftimie Murgu va fi resfințită

Biserica „Înălțarea Domnului” din Parohia Eftimie Murgu, Protopopiatul Băile Herculane, va fi resfințită, după ce în ultima perioadă munca părintelui paroh Răzvan Rădoi și a bunilor săi credincioși a înfrumusețat locașul lui Dumnezeu, desfășurând ample lucrări la pictura acestuia, dar și la restaurarea tuturor icoanelor din anul 1822. Așadar, duminică, 3 noiembrie 2019, începând cu ora 9.00, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, se va afla în mijlocul credincioșilor din Eftimie Murgu, săvârșind slujba de sfințire și Sfânta Liturghie, alături de părintele protopop Iosif Frenț și de un sobor de preoți și diaconi.

Biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului” din Eftimie Murgu a fost construită în anul 1822. Planul construcției i se atribuie lui Lorenț Seevald din Orșova, care a condus și lucrările executate până la acoperiș, când acestea au fost întrerupte din cauza foametei care i-a cuprins. În ciuda greutăților din vremea aceea, printr-un efort deosebit, „rudărenii” reușesc să acopere biserica prin meșterul neamț Fuke din Boșneag (Moldova Nouă).

Construită în stil baroc din piatră de codru și cărămidă, zid de peste un metru grosime, Biserica din Eftimie Murgu are absida semicirculară, atât în exterior cât și în interior. Din punct de vedere arhitectonic este poate cea mai reprezentativă biserică de pe Valea Almăjului, având o impunătoare siluetă în centrul comunei. (Claudiu Românu)