Preasfințitul Părinte Episcop Lucian – 13 ani de păstorire în Episcopia Caransebeșului

26 February 2019 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Părinte Episcop Lucian – 13 ani de păstorire în Episcopia Caransebeșului

Marți, 26 februarie 2019, se împlinesc 13 ani de la instalarea în scaunul arhieresc de la Caransebeș a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian. De 13 ani, neobosit, „cu timp și fără de timp”, ca o lumină vie în Biserica lui Hristos, Preasfințitul Părinte Lucian își săvârșește lucrarea după cum spune Apostolul Pavel „slujba ta fă-o deplin” (2 Tim. 4,5), dăruind lumii și lui Dumnezeu pe sine, fiind aproape de oameni, atât prin prezență, cât și prin rugăciune, arzând în dragoste și în dorința de a aduce Creatorul în creație, clădind astfel nu o biserică a zidurilor, ci o biserică a sufletelor, îmbogățind tot mai mult lucrarea dumnezeiască.

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. Din anul 2001 s-a înscris la cursurile postuniversitare la Facultatea de Teologie din Oradea. Din anul 2009 până în 2012 a urmat cursuri de doctorat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova. Din anul 2013 este numit doctor în teologie după ce susține tema de cercetare „Relaţiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

În timpul anilor de studii, Preasfințitul Lucian a ales viața monahală, intrând ca viețuitor, în anul 1990, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din județul Arad. Acesta a fost primul pas spre o viață dedicată lui Hristos.

În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, unde rămâne până în anul 1994, când a fost transferat pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Șase ani mai târziu avea să fie numit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, nu înainte de a fi stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești din județul Timiș vreme de cinci ani.

Anul 2006 avea să fie anul în care Dumnezeu l-a adus pe Preasfințitul Lucian în orașul în care și-a început studiile teologice, în Caransebeș, ca Episcop. De atunci, a început o frumoasă lucrare de păstorire a sufletelor din Episcopia Caransebeșului, știind să se apropie ca părinte și ca prieten de credincioși, dar și să îi apropie pe aceștia de cer. Este tânăr pentru tineri, fiind în mijlocul lor, încercând să aducă răspunsuri întrebărilor tinereții și să arate calea spre tinerețea trăită minunat, energic, în lumina credinței. Se apropie de tineri ca un om cu suflet tânăr care vede această etapă a vieții prin ochii lor și care îi încurajează să își exprime, prin activitățile pe care le întreprinde pentru aceștia, opiniile, sentimentele, experiențele, atât în contextul Bisericii, cât și în contextul societății. S-ar putea spune că se regăsește în mijlocul lor și că reușește să Îl aducă pe Hristos mai aproape de inimile tinerești și pe tineri, mai aproape de Biserică.

Pe lângă lucrarea cu tinerii, Preasfințitul Părinte Lucian este și păstorul celor bătrâni, al celor aflați în suferință, încercând ca, de fiecare dată când are ocazia, să le aducă bucurie și mângâiere, ținându-i de mână și împărtășindu-le parte din sufletul său printr-un zâmbet, printr-o vorbă dulce și întotdeauna prin rugăciune.

La ceas aniversar, când se împlinesc 13 ani de misiune creştină sub oblăduirea duhovnicească şi administrativă a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, preoţii şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului sunt încredinţaţi de lucrarea frumoasă ce s-a împlinit în acest răstimp în istorica instituție bisericească superioară a Banatului Montan.

 

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Lucian!