Mama Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a trecut la cele veșnice

15 August 2019 Off By Pavel Canea
Mama Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a trecut la cele veșnice

Cu întristare creștinească, Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului anunță trecerea la cele veșnice a credincioasei Maria Mic, vrednica mamă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Adormita în Domnul, Maria după părinți, Mărcuț, s-a născut la data de 23 octombrie 1931, în localitatea Pâncota din județul Arad din părinții dreptmăritori, Ioan și Marta, care au îndrumat-o încă din copilărie în iubirea de Dumnezeu, de Biserică și de aproapele.

În anul 1951 s-a căsătorit cu Teodor Mic, din localitatea Galșa, comuna Șiria, locuind în Pâncota până în anul 1961, după care au locuit în municipiul Arad. Căsătoria lor a fost binecuvântată prin nașterea fiicei Mariana în anul 1952. Atât în comunitatea din Pâncota, dar și în comunitatea din Arad, au frecventat în mod constant Biserica, fiind credincioși apropiați de viața liturgică a parohiilor din Pâncota și Arad-Gai, dar mai ales frecventând cu regularitate mănăstirile „Sf. Simion Stâlpnicul” – Arad-Gai și Hodoș-Bodrog.

În mod cu totul providențial, în anul 1970 în familia Mic s-a născut băiatul Lucian Florin, împlinindu-se astfel bucuria familiei. Și după nașterea fiului, din dragoste față de Dumnezeu, a respectat cu fidelitate tradiția Bisericii, postind toate posturile de peste an, de multe ori cu rigoare monahală. Acest fel de raportare au apropiat-o de vetrele monahale din Arad, de la Mănăstirea Gai, iar mai apoi de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. Un moment de bucurie în familia sa a fost nașterea nepotului Valentin în anul 1979 din partea fiicei Mariana și a ginerelui Florin.

S-a bucurat nespus de alegerea fiului care a urmat viața monahală. Acest fapt a creat o legătură deosebită între adormita în Domnul și fiul său. Astfel, l-a însoțit cu rugăciunea și osteneala maternă, atât la mănăstirea Hodoș-Bodrog, dar mai ales la mănăstirea „Izvorul Miron” Românești. La ctitoria patriarhului Miron Cristea, unde fiul său fusese numit stareț în anul 1995, dimpreună cu soțul său Teodor și-a depus întreaga agoniseală pentru reconstruirea ansamblului monahal. Îmbolnăvirea soțului, în anul 1997, a determinat-o să se mute la mănăstirea Românești, unde a vegheat la căpătâiul său, până în luna aprilie 1998, când a trecut la Domnul. Această grea încercare a îndemnat-o să își însoțească fiul, continuându-și viața în obștea monahală la mănăstirea care i-a devenit casă primitoare. Alegerea fiului său ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei în anul 2000 și episcop al Caransebeșului în anul 2006 i-au adus multă mângâiere și bucurie sufletească. Dragostea deplină față de fiul său și implicit față de misiunea sa, a determinat-o în anul 2008 să îl însoțească la Caransebeș, unde i-a stat alături până în ultima clipă a vieții. A iubit nespus rugăciunea și viața liturgică a Bisericii, participând, chiar și în momente de șubrezire trupească la cultul divin public, rugându-se deopotrivă neîncetat și în intimitatea locuinței sale.

Ultimii ani ai vieții au încercat-o duhovnicește, atât prin trecerea prematură la Domnul a nepotului Valentin în anul 2015, dar și prin agravarea stării de sănătate în anul 2018, care în ultima perioadă nu i-a mai permis să cerceteze Biserica. Cu toate acestea s-a rugat neîncetat, asumându-și cu demnitate crucea pe patul de suferință, până când și-a încredințat sufletul în mâinile Domnului, în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea sa.

Dumnezeu să o ierte și să odihnească sufletul ei în lumina, pacea și iubirea veșnică a Preasfintei Treimi.

Programul ceremoniilor religioase de înmormântare este următorul:

VINERI, 16 AUGUST 2019, CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN CARANSEBEȘ

Ora 9,00 – Sf. Liturghie;

Ora 19.00 – Slujba de Priveghi;

SÂMBĂTĂ, 17 AUGUST 2019, CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN CARANSEBEȘ

Ora 9.00 – Sf. Liturghie;

Ora 19.00 – Slujba de Priveghi;

DUMINICĂ, 18 AUGUST 2019, CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN CARANSEBEȘ

Ora 9.00 – Sf. Liturghie;

Ora 13.00 – Slujba înmormântării;

Ora 17. 00 – Înhumarea în cimitirul Mănăstirii „Izvorul Miron” Românești, jud. Timiș.