Eparhia Banatului Montan – Noi proiecte în Anul omagial al satului românesc

9 February 2019 Off By Pavel Canea
Eparhia Banatului Montan – Noi proiecte în Anul omagial al satului românesc

La odovania Praznicului Întâmpinării Domnului, sâmbătă, 9 februarie, a fost prezentat în ședința ordinară a Adunării Eparhiale la Centrul Eparhial din Caransebeș, tot ceea ce Eparhia Banatului Montan a dezvoltat prin sectoarele de activitate în anul 2018. Întrunirea de bilanț prezidată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a cuprins și o parte în care s-au conturat și proiectele ce se doresc implementate anul acesta.

Evenimentul a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți, în Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, aflată în curtea Centrului eparhial din Caransebeș.

În continuare, membrii forului deliberativ eparhial au asistat la prezentarea raportului general din toate sectoarele și departamentele administrației eparhiale pe anul 2018, expus de către părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al eparhiei.

După prezentarea raportului comisiile de lucru s-au retras pentru dezbateri, iar la reunirea în plen, membrii Adunării eparhiale au ratificat hotărârile propuse de comisiile de specialitate. Preşedintele adunării a supus la vot toate cele discutate, precum şi deciziile consemnate în scris pe care adunarea le-a votat în unanimitate.

„Am luat mai multe hotărâri cu privire la ceea ce înseamnă intensificarea vieții bisericești în toate sectoarele de activitate. Astfel, continuăm foarte multe proiecte începute deja, dar am inclus în procesele verbale de la cele 5 comisii, proiecte care vrem să le implementăm în acest an. Ne vom îndrepta atenția în mod special asupra satului românesc, încât manifestările culturale, dar și activitățile social-filantropice să se desfășoare în mod special în mediul rural. De asemenea, vom intensifica lucrarea pastoral-misionară și anume cercurile pastoral-misionare vor avea un rol deosebit de important în acest an omagial al satului românesc. Vom vizita foarte multe sate izolate, depopulate, marginalizate și bineînțeles vom fi alături de credincioșii noștri care supraviețuiesc în satul românesc depopulat din Banatul Montan”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Tot cu privire la misiunea bisericii în satul românesc s-a făcut o propunere care are în vedere sprijinirea copiilor din comunitățile rurale prin implicarea directă a preotului și a profesorului de religie în a sprijini concret copiii care nu au posibilități prin acordarea de meditații sau suport material.

Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă) a ierarhului locului.