Zi de sărbătoare la Catedrala istorică din Caransebeș

29 April 2019 Off By Pavel Canea
Zi de sărbătoare la Catedrala istorică din Caransebeș

În a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a slujit la Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeș. Părintele Episcop a ales să slujească în această zi la Catedrala istorică deoarece acest sfânt locaş îşi sărbătoreşte ocrotitorul, potrivit rânduielii din acest an, în a doua zi de Paşti. La sfânta slujbă au participat mulţi credincioşi întrucât Catedrala istorică este unul dintre cele mai importante locaşuri de rugăciune din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, aici fiind instalaţi toţi episcopii Caransebeşului.

„I-am îndemnat astăzi pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie să fie și ei purtători de biruință pentru că suntem chemați cu toții la biruință. Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le, iar dacă Hristos a biruit și credem în biruința Lui și noi vom birui, pentru că suntem fii ai Învierii lui Hristos chemați spre biruință. Așadar, urmându-L pe Mântuitorul Hristos și pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, să fim și să devenim și noi purtători de biruință, să luptăm lupta cea bună și să păzim până la sfârșitul vieții  credința sfântă și dreaptă”, a arătat Preasfințitul Lucian la final.

Un alt motiv care a marcat această zi de sărbătoare a fost  aniversarea unuia dintre cele mai longevive coruri mixte din Episcopia Caransebeşului, Corul „Gheorghe Dobreanu”, care înfrumuseţează sfintele slujbe la Catedrala istorică din Caransebeş. Părintele Episcop i-a răsplătit pe membrii acestui cor la sfârşitul Sfintei Liturghii cu Diplome aniversare, deoarece în acest an Corul „Gheorghe Dobreanu” al Catedralei istorice din Caransebeş împlineşte 95 de ani de la înfiinţare.

Catedrala istorică din Caransebeș are o istorie bogată, cu realizări și evenimente importante pentru Caransebeș și pentru trecutul întregului Banat. „Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos Cel răstignit și înviat să binecuvinteze pe toți preoții și credincioșii care se roagă cu multă evlavie în această biserică unde au avut loc cele mai importante evenimente din istoria Episcopiei Caransebeșului”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.

În această Catedrală au fost instalați toți episcopii Caransebeșului, iar până la reînființarea Eparhiei în anul 1994 a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioșii din Caransebeș.