Ziua Jandarmeriei Române sărbătorită în Banatul de Munte

4 April 2019 Off By Pavel Canea
Ziua Jandarmeriei Române sărbătorită în Banatul de Munte

Instituţia din România cu responsabilitatea în menţinerea şi restabilirea ordinii publice şi a siguranţei naţionale și-a aniversat miercuri, 3 aprilie, 169 de ani de la înființare. La Reșița, în reședința județului Caraș-Severin a fost organizat cu această ocazie un eveniment menit să marcheze cei 169 de ani de când a fost semnat actul de înființare a Jandarmeriei Române.

Manifestarea s-a desfășurat în centrul civic al municipiului și a început cu onorul pentru Prefectul Județului, Matei Lupu, urmat de intonarea Imnului de Stat. În continuare Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de Te Deum alături de un sobor de preoți.

După oficierea slujbei reprezentanții instituțiilor prezente la eveniment au rostit alocuțiuni, iar dispozitivul de jandarmi a defilat prin fața mulțimii. Un alt moment important a fost avansarea în gradul următor al militarilor cu rezultate bune. Comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi din Caraş-Severin, colonel Alexandru Tobă a acordat şi mai multe diplome militarilor care s-au remarcat în misiuni.

Au urmat o serie de demonstrații ale jandarmilor, printre care exerciții demonstrative cu câinii de serviciu, arte marțiale și intervenție profesională, precum şi o demonstaţie a trupelor speciale.

„Este o istituție foarte importantă, Jandarmeria Română, pentru că asigură liniștea și ordinea în societatea noastră. Chiar dacă există mai multe critici la adresa instituțiilor din țara noastră la ora actuală este foarte important să ținem aproape unii de alții și să avem conștiința împăcată că ne facem slujba deplin acolo unde suntem rânduiți. I-am îndemnat astăzi pe jandarmii români din județul nostru să fie în continuare aceeași oameni devotați, pentru țara și biserica noastră și să încerce să mențină pe mai departe ordinea și liniștea publică. Îi mulțumim domnului comandant Alexandru Tobă pentru invitație și pentru faptul că aici la Reșița există o activitate foarte prolifică din punct de vedere tehnic al Jandarmeriei Române. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți cei care se ostenesc în cadrul acestei instituții”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Tot în centru a fost amplasată o tiroliană care a fost folosită de copii, sub supravegherea jandarmilor montani din Văliug. La acest eveniment au fost prezenți câteva sute de reșițeni, în special copii, printre care autorități centrale, județene și locale.

Ziua Jandarmeriei Române este serbată în data de 3 aprilie, amintind data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.