Credincioșii caransebeșeni la Praznicul Cincizecimii

16 June 2019 Off By Pavel Canea
Credincioșii caransebeșeni la Praznicul Cincizecimii

În ajunul Praznicului Rusaliilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost în mijlocul credincioșilor din cartierul Pipirig al municipiului Caransebeș, întrucât Biserica ce se află în această zonă are ca hram praznicul de astăzi. Cu această ocazie Părintele Episcop a sfințit trei icoane din mozaic ce se află pe frontispiciul bisericii, precum și iconostasul sfântului locaș. În continuare ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Vecernia praznicului cu Litie. Preasfințitul Lucian i-a oferit părintelui paroh Gheorghe Popescu, Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor” pentru binefacerile ce le-a adus sfântului locaș.

La Praznicul Rusaliilor Părintele Episcop Lucian a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de slujba Vecerniei plecării genunchilor, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

„Am așteptat cu toții acest praznic luminat, am așteptat să rostim din nou rugăciunea atât de frumoasă și înălțătoare «Împărate Ceresc». Astăzi am șezut cu multă credință, smerenie și cumințenie în biserică, asemenea apostolilor care l-au ascultat pe Domnul, și în rugăciune fiind, Duhul Sfânt s-a pogorât peste noi și peste darurile care le-am pus înainte. Așadar, bucuria noastră a fost deplină, căci Mântuitorul înălțându-se la ceruri L-a trimis pe Preasfântul Duh peste Sfinții Ucenici și Apostoli, dar îl trimite și peste noi, ucenicii de mai târziu, căci și noi suntem urmași ai apostolilor, iar credincioșii noștri sunt urmașii celor 3000 de oameni care s-au botezat în cetatea Ierusalimului în urma predicii Sfântului Apostol Petru. Îl rugăm pe Duhul Sfânt să se pogoare peste noi ca să ne umplem cu putere de sus și să dobândim echilibru spiritual și har peste har”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

La Sfânta Liturghie, dar și la Vecernia în cadrul căreia s-au rostit rugăciunile speciale au participat un număr însemnat de credincioși. Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată de Corul Catedralei episcopale, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu și de grupul psaltic al Episcopiei Caransebeșului. În cadrul slujbei Vecerniei, chiriarhul a sfinţit, potrivit tradiţiei bisericii noastre, spicele de grâu care au fost împărţite credincioşilor, alături de anaforă şi iconiţe cu Praznicul Rusaliilor.