Hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

23 June 2019 Off By Pavel Canea
Hramul Mănăstirii Piatra Scrisă

La Mănăstirea Piatra Scrisă din județul Caraș-Severin și-au îndreptat și în acest an pașii un număr mare de credincioși veniți atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din alte regiuni ale țării pentru a participa la bucuria hramului, astăzi în duminica Tuturor Sfinților.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Altarul de vară al așezământului monahal.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această sărbătoare frumoasă, pentru mulțimea credincioșilor care au fost prezenți și atenți la Sfânta Liturghie. Foarte mulți s-au închinat la icoana Preasfintei Treimi, o icoană făcătoare de minuni pentru cei care au venit aici cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste, spunând problemele și necazurile care le au. Îl rugăm pe Mântuitorul să ne ajute tuturor să pășim pe urmele Lui și pe urmele sfinților, căci toți suntem chemați la sfințenie și la desăvârșire, așa cum ne spune Domnul «fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este»”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

 Așezământul monahal de la Piatra Scrisă a luat ființă în locul în care a fost descoperită, pe o stâncă, icoana Sfintei Treimi, apărută acolo în mod miraculos, considerându-se astfel că locul a fost anume ales de Dumnezeu pentru construirea lăcașului Său sfânt. Icoana a fost găsită în timpul lucrărilor la calea ferată ce urma să lege Caransebeșul de Orșova, ea putând fi văzută și astăzi pe stânca negricioasă.

În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a hirotonit diacon pe teologul Raul Rus, ce va fi numit preot pe seama parohiei Văliug din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Mănăstirea Piatra Scrisă se află la 25 de kilometri distanță de Caransebeș, pe drumul E70, înspre Băile Herculane. Prima mențiune documentară, singura despre Piatra Scrisă, apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută „Stânca Sfintei Treimi”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la hramul așezământului mănăstiresc.