Schitul Bogâltin și-a sărbătorit ocrotitorii

29 June 2019 Off By Herea Darius
Schitul Bogâltin și-a sărbătorit ocrotitorii

La praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Schitul Bogâltin a îmbrăcat veșminte de sărbătoare, sărbătorindu-și ocrotitorii. Cu acest prilej, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost oficiată, în pridvorul mănăstirii, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș – vicar eparhial înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în prezența unui număr de credimcioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Parohiei Lăpușnicul Mare.

„Bucuria sărbătoririi Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost împlinită de prezența,  la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a multor credincioși, sosiți nu doar din satele învecinate, ci chiar de mai departe, alături de care, toți împreună, am prăznuit pe Sfinții Apostoli și ne-am bucurat duhovnicește de hramul mănăstirii. Mulțumim lui Dumnezeu de frumoasa comuniune, de vremea frumoasă și pentru faptul că părinții de aici de la mănăstire, în ciuda dificultății vremurilor pe care le trăim, reușesc să păstreze pe mai departe credința în Dumnezeu, tradiția vieții monahale, dar și flacăra nestinsă a rugăciunii continue”, a precizat părintele  arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Cu prilejul sărbătoririi hramului, credincioșii veniți la Schitul Bogâltin au avut ocazia să se închine la racla cu moaște adusă de la Mănăstirea Poiana Brașov, în care se găsesc părticele din Moaștele Sfinților Apostoli Petru, Pavel și Andrei, apropiindu-și astfel și mai mult sufletele de iubiții Apostoli ai lui Hristos, prin rugăciune și închinare, acestea fiind încununate de credință autentică, vie.

Schitul Bogâltin a luat fiinţă din dorinţa credincioşilor de a avea un locaş monahal în preajma munţilor Cornerevei, unde călugării să se roage neîncetat pentru lume. Piatra de temelie a bisericii s-a pus în anul 1949, construcţia schitului fiind dirijată şi executată de ctitorul Ioan Rădulescu cu sprijinul credincioşilor din Bogâltin, Cornereva şi de pe Valea Almăjului.

Târnosirea bisericii s-a făcut în ziua de 8 iulie 1959 de către ÎPS Vasile Lăzărescu, mitropolitul Banatului. În anul 2008 Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeșului a schimbat destinația mănăstirii transformând-o în mănăstire de călugărițe. De la data de 1 noiembrie, odată cu plecarea maicilor la alte mănăstiri, s-a reluat firul vieţuirii monahale, prin venirea aici a părintelui ieromonah Filotei Gherman, care a fost numit stareţ, şi a părintelui Ciprian Miclea, schitul redevenind schit de călugări, aşa cum a fost încă de la întemeierea lui, în anul 1949. În prezent se derulează mai multe lucrări de renovare şi înfrumuseţare.