Pelerinaj și misiune în Basarabia – Episcopia de Bălți

4 July 2019 Off By Pavel Canea
Pelerinaj și misiune în Basarabia – Episcopia de Bălți

În perioada 29 iunie – 1 iulie 2019, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului însoțit de părintele arhid. Cosmin Mutașcu – inspector protocol, s-a aflat într-un pelerinaj în Republica Moldova, respectiv Episcopia de Bălți.

Prin purtarea de grijă și însoțiți fiind de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți au vizitat mai multe biserici și mănăstiri de pe raza episcopiei. Printre acestea amintim parohia Răzălăi, localitate în care s-a născut Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, unde Preasfințitul Părinte Lucian împreună cu Preasfințitul Părinte Antonie și un sobor de preoți și diaconi au slujit Sfânta Liturghie, în Duminica a II-a după Rusalii închinată Sfinților români.  De asemenea au mai fost vizitate și parohiile Fălești, Stoicani, Alexandru cel Bun, Volovița, Soroca, Chetrosu, alte biserici din municipiul Bălți și sediul episcopiei, precum și alte biserici și obiective turistice de pe raza eparhiei de Bălți.

În semn de prețuire și frățietate Preasfințitul Părinte Lucian a oferit Preasfințitului Părinte Antonie de Bălți o Sfântă Evanghelie tipărită la Editura Institutul Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române‎, o cruce de binecuvântare și documente din arhiva Episcopiei Caransebeșului din anul 1941 când vrednicul de pomenire Episcopul martir Veniamin Nistor a făcut parte dintr-o delegație a Patriarhiei Române care a vizitat Basarabia. Pentru toate parohiile din eparhia de Bălți dar și pentru credincioșii din parohiile vizitate, au fost oferite Cărți de rugăciuni, apărute la Editura Episcopiei Caransebeșului, CD-uri cu pricesne închinate Mântuitorului și Maicii Domnului și iconițe cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel. La rândul său Preasfințitul Părinte Antonie a oferit Preasfințitului Lucian mai multe icoane și cărți.

La finalul pelerinajului, Preasfințitul Părinte Lucian a mulțumit Preasfințitului Părinte Antonie pentru dragostea arătată în aceste zile de pelerinaj, dar și tuturor preoților și credincioșilor ortodocși români din Episcopia de Bălți pe care i-a încredințat că îi v-a purta în rugăciunile Preasfinției Sale.

Autor : Arhid. Cosmin Mutașcu – inspector protocol