Schitul Bucova și-a sărbătorit ocrotitorul

2 September 2019 Off By Herea Darius
Schitul Bucova și-a sărbătorit ocrotitorul

Duminică, 1 septembrie, odată cu intrarea în noul an bisericesc, Biserica noastră îl sărbătorește pe Sfântul Dionisie Exiguul, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat la data de 27 octombrie 2008. Cu acest prilej Schitul Bucova  și-a sărbătorit hramul. Ca în fiecare un număr mare de credincioși de pe Valea Bistrei și nu numai și-au îndreptat pașii spre așezământul monahal situat într-un cadru pitoresc și s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresar credincioșilor prezenți părintele Casian a vorbit despre viața Cuviosului Dionisie Exiguul. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul.

Situat într-un cadru natural deosebit, Schitul Sfântul Dionisie Exiguul din Bucova a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria şi veşnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepţilor. Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” – Bucova este păstorit de părintele egumen Calinic Stângă. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc şi târnosită la data de 1 septembrie 2010 de către Preasfinţitul Părinte Lucian, precum şi un corp de chilii și un Altar de vară.

Accesul rutier la așezământul monahal se face de pe DN 68 Caransebeş – Hațeg, până la Bucova și apoi încă 7 km, la dreapta drumului național.