Ziua Armatei sărbătorită la Caransebeș

25 October 2019 Off By Pavel Canea
Ziua Armatei sărbătorită la Caransebeș

În anul Centenarului Bănățean, Ziua Armatei a început la Caransebeș cu rugăciune pentru toți ostașii națiunii române, știuți ori neștiuți, căzuți în toate timpurile pe câmpurile de luptă. În Parcul Dragalina, la statuia renumitului general, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii ce și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea poporului român și a înălțat rugăciuni pentru binecuvântarea Armatei Române. Părintele Episcop a arătat în cuvântul său rostit după sfânta slujbă importanța zilei de 25 octombrie și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie pe măsura înaintașilor, care au fost demni, fermi și responsabili.

La manifestare au fost prezente autorități județene și locale, cadre militare active și în rezervă, alăturându-se un public numeros din Caransebeș, care a dorit să fie alături de Armata Română la ceas aniversar.

„Se cuvenea ca în acest an al Centenarului Bănățean să fim împreună de Ziua Armatei Române. Trebuie să ne aducem aminte că în urmă cu 100 de ani în cetățile bănățene a intrat glorioasa Armată Română, în vara anului 1919 episcopul Caransebeșului Elie Miron Cristea i-a întâmpinat pe bravii ostași ai Armatei Române în centrul orașului Caransebeș. Ne-am adunat astăzi ca să-i comemorăm mai întâi pe ostașii țării noastre și apoi să aniversăm Armata Română, s-o cinstim și să-i dorim binecuvântare de sus, putere și dragoste nețărmurită față de Dumnezeu, față de patrie și față de poporul român”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

După momentul de rugăciune și cuvântul ierarhului au fost rostite alocuțiuni din partea oficialităților prezente, au fost depuse coroane la statuia „General Ioan Dragalina”, iar Garda de Onoare a încheiat evenimentul bătând pas de defilare pe acordurile fanfarei.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Această zi marchează eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari, între 23 august şi 25 octombrie 1944.