Şi la Teregova a răsunat urarea: „La mulţi ani, România!”

2 December 2019 Off By Pavel Canea
Şi la Teregova a răsunat urarea: „La mulţi ani, România!”

Duminică, 1 decembrie 2019, în mijlocul zilei, au răsunat clopotele bisericii din Teregova, în semn de preţuire şi veşnică recunoştinţă pentru înfăptuitorii României Mari. În fapt, celebrarea Zilei Naţionale a României a debutat în Parohia Teregova încă din ajun, când prin săvârşirea unui parastas de pomenire a fost adus un omagiu tuturor preoţilor, care, de-a lungul timpului, au slujit cu trudă şi dăruire la altarul sfântului lăcaş din comuintate, arătând astfel că fără jertfirea lor împlinirea noastră ca neam unit sub acelaşi stindard, nu ar fi fost posibilă.  Sărbătorirea unităţii naţionale a continuat a doua zi cu Sfânta Liturghie, în timpul căreia s-au împărtăşit mulţi enoriaşi, de la cei cu vârste fragede până la cei ajunşi la senectute. Apoi, părintele paroh Bica Simion, flancat de patru tineri purtători de steaguri tricolor, a oficiat slujba Te-Deum-ului şi, împreună cu cei prezenţi în sfânta biserică, a înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu, dar şi pentru odihna veşnică a sufletelor bunilor şi străbunilor noştri. În continuare, un grup de elevi inimoşi de la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din localitate a oferit participanţilor la eveniment un buchet de versuri şi cântece prin care au fost evocate principalele momente ale devenirii noastre naţionale. La finalul reprezentaţiei, întreg auditoriul a vibrat la urarea  „La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”.

Ca o încununare a programului aniversar, a fost organizată o procesiune la Troiţa-Monument al Eroilor din centrul localităţii, unde au fost depuse coroane de flori, s-a păstrat un moment de reculegere, au fost înălţate rugăciuni pentru mântuirea sufletelor celor comemoraţi, dar au fost rostite şi scurte alocuţiuni despre semnificaţiile acestei zile.

 Fără tăgadă, evenimentul simplu, dar profund patriotic, la care au participat enoriaşi, slujitori ai bisericii, cadre didactice, numeroşi copii şi tineri, împreună cu doamna primar Maria Damian, ca reprezentant al autorităţilor locale, poate fi considerat o reiterare a celor consemnate, în urmă cu un veac, de părintele Pavel Şandru: „ la un an după unire, în 1 Decembrie 1919, în toate bisericile s-au adus rugăciuni şi laude Împeratului tuturor împeraţilor, pentru că ne-am întâlnit neamul românesc din sclavia de una mie de ani şi ne-au ajutat să formăm o ţară, fericită, mare şi vitează. Suferinţa pe care au dus-o cu ei în mormânt martirii neamului românesc, suportând chinuri ca mucenicii, este acum uşoară, iar liniştea dulce, căci idealul pentru care au luptat şi suferit, s-a împlinit, iar românaşii creştini se rugară pentru ei şi în biserica noastră. Teregova, la 1 Decembrie 1919”. (Gabriela Violeta Bica)