Episcopia Caransebeșului: Conexiuni istorice și biografice în luna februarie

14 February 2019 Off By Pavel Canea
Episcopia Caransebeșului: Conexiuni istorice și biografice în luna februarie

Joi, 14 februarie, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului o slujbă de pomenire pentru episcopul Veniamin Nistor, care odată cu desființarea Eparhiei Banatului Montan în anul 1949 a fost nevoit să se retragă la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia.

„Am săvârșit o slujbă de pomenire în mod special pentru cel care a păstorit eparhia noastră în deceniul al 5-lea al secolului 20, vrednicul de pomenire și cinstire Veniamin Nistor. În februarie 1949 a fost nevoit de regimul comunist să plece din cetatea Caransebeșului și să se stabilească cu domiciliul forțat în cetatea Marii Uniri, Alba Iulia, murind acolo tot în februarie, 1963. El s-a născut tot în luna februarie, în data de 10, 1886. Această lună este una importantă din viața episcopului martir, Veniamin Nistor, dar și din istoria zbuciumată a Episcopiei Caransebeșului, pentru că episcopia noastră a fost răstignită în urmă cu 70 de ani, fiind desfințată prin decretul din 5 februarie, 1949”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ierarhul a mai explicat și faptul că „tot astăzi i-am pomenit și pe ceilalți înaintași ai noștri din scaunul episcopal de la Caransebeș, pe episcopul Ioan Popasu care a trecut la cele veșnice în 5 februarie 1889, tot în luna februarie s-a născut al doilea episcop al Caransebeșului, Nicolae Popeea, în 17 februarie 1826 și tot în această lună februarie cel care a păstorit și Caransebeșul 7 ani, între 1934-1941, episcopul și apoi mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu, trece la cele veșnice la Mănăstirea Cernica în 21 februarie 1969”.

Toate aceste conexiuni istorice și biografice au prilejuit ca la mijlocul lunii februarie să fie pomeniți cei care au păstorit Episcopia Caransebeșului cu multă vrednicie.

Având în vedere că anul acesta comemorăm 7 decenii de la desființarea eparhiei și implicit memoria episcopului Veniamin, după slujba de pomenire, la demisolul catedralei a avut loc o prezentare power point și video, despre desființarea episcopiei și destinul episcopului Veniamin.

„Am prezentat un material despre episcopul Veniamin arătând că acesta este un episcop exponențial al jertfei Episcopiei Caransebeșului din 1949, când a fost desființată abuziv de regimul comunist. El a muncit foarte mult, a avut multă acrivie în tot ceea ce a făcut pentru eparhie, dar a fost întrerupt brusc de evenimentele ce s-au așezat peste țara noastră. S-a remarcat și în cele două Războaie Mondiale, în primul fiind preot militar pe front, iar în cel de-al doilea a făcut parte din delegația Bisericii Ortodoxe Române în misiunea din Basarabia. Am încercat să pun la inima tinerilor elevi și studenți că tot ceea ce înseamnă jertfă pentru un ideal nobil rămâne cu litere de aur înscris în istorie, iar orice jertfă este răscumpărată de înviere pentru că în fond credința noastră se rezumă la aceste două paradigme Răstignirea și Învierea”, a arătat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, cel care a susținut materialul multimedia.

Această manifestare la care au participat preoți, precum și elevi și studenți teologi din Caransebeș se încadrează în evenimentele comemorative organizate de Secția de Teologie-Didactică a Universității „Eftimie Murgu” în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului.