„Să vorbim corect românește” „la o cafea cu scriitorii”

26 February 2019 Off By Herea Darius
„Să vorbim corect românește” „la o cafea cu scriitorii”

Vineri, 22 februarie 2019, în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa, a avut loc un eveniment dedicat cărții și educației.

Aflată la ceas aniversar, doamna profesoară Stela Boulescu și-a lansat primul volum intitulat „Să vorbim corect românește”, un volum care poartă titlul rubricii pe care Stela Boulescu o susține în revista „Bocșa culturală”.

Cartea lansată cuprinde un interviu realizat de coordonatoarea volumului, Gabriela Șerban, redactorul-șef al revistei „Bocșa culturală”,  materialele semnate de prof. Stela Boulescu în rubrica „Să vorbim corect românește” în perioada 2005 – 2018, precum și gânduri și urări venite din partea unor elevi și foști elevi, dar și colegi și dragi prieteni ai autoarei. De altfel, volumul este presărat cu imagini reprezentative.

Volumul „Să vorbim corect românește” face parte din proiectul editorial „Bocșa – istorie și cultură” inițiat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa și ajuns la nr. 46 și a apărut la editura TIM din Reșița sub atenta îngrijire a directorului, scriitorul Gheorghe Jurma.

Revista „Bocșa culturală” a pășit în cel de-al XX-lea an al existenței sale. E important să marcăm, într-un fel sau altul, acest eveniment și, bineînțeles că ne-am gândit să-l marcăm prin editarea unor cărți, în special. Și am hotărât să începem cu cea mai îndrăgită și utilă rubrică: „Să vorbim corect românește”, inițiată și susținută de prof. Stela Boulescu, o rubrică pentru care am primit felicitări încă de la începutul acesteia din partea unor redutabili filologi.

Biserica Ortodoxă Română a dedicat acest an 2019 satului românesc, sat reprezentat tradițional prin preot, dascăl și primar, adică prin vrednicia și cucernicia preoților, prin lumina învățătorilor, dascălilor și, evident, prin hărnicia edililor gospodari. Mi se pare extraordinar momentul pentru a edita o carte care poartă semnătura unui dascăl de frunte, care este dedicată vrednicului dascăl și care, la rândul ei, va răspândi lumină. Mai mult, doamna prof. Stela Boulescu este una dintre credincioasele Bisericii ortodoxe bocșene, fiind voluntar al Centrului de tineret „Vasiova”, precum și important colaborator al Centrului de tineret „Sf. Stelian” Bocșa Română.

Despre carte și dascălul Steluța Boulescu au vorbit mai mulți scriitori, istorici și alți oameni de cultură din județul Caraș-Severin, dar și din capitala Banatului.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat la sediul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa și a constat într-o aniversare a scriitorilor bănățeni născuți sub zodia vărsătorului, apropiați instituției gazdă.

 Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în colaborare cu Liceul Teoretic „Tata Oancea” și Centrul de tineret „Vasiova” și cu sprijinul unor dragi prieteni, vasioveni de frunte.