Festivitate de premiere pentru olimpici la faza națională

11 May 2019 Off By Pavel Canea
Festivitate de premiere pentru olimpici la faza națională

Cei mai buni elevi din 33 de Seminarii şi Licee cu profil teologic din toată țara au venit la Caransebeş zilele acestea să participe la Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice, ce s-a desfășurat anul acesta în orașul reședință episcopală a Banatului Montan. Joi, 9 mai, au susţinut proba scrisă la Colegiul Naţional „C. D. Loga” din Caransebeş, iar astăzi au fost premiaţi cei care s-au poziţionat pe primele locuri. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în Sala de Festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial din Caransebeș.

În deschidere un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială „Traian Lalescu” din Cornea au susţinut un program folcloric, în care au prezentat portul, cântecul şi obiceiurile din Banatul de Munte. În continuare au avut loc alocuţiuni din partea membrilor comisiei de evaluare a Olimpiadei, dar şi a reprezentanţilor Patriarhiei Române, ai Ministerului Educaţiei Naționale, ai Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ai Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi ai autorităţilor locale.

După aprecierile aduse olimpicilor Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a oferit membrilor comisiei de evaluare a Olimpiadei, Diploma de excelenţă „Episcop Veniamin Nistor”, după care a urmat premierea celor care au obţinut rezultatele cele mai bune la această competiţie.

Premiile au fost oferite din partea Ministerului Educaţiei Naționale, Patriarhiei Române, Episcopiei Caransebeşului, dar şi din partea Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi a Casei Corpului Didactic Caraş-Severin.

„Noi i-am considerat pe toți cei care au venit aici la Caransebeș foarte buni în privința cunoștințelor și am considerat că toți sunt premianți. Ne-am bucurat de zile frumoase și le mulțumim tuturor celor care și-au dat concursul pentru reușița acestei Olimpiade Naționale. Îi mulțumim lui Dumnezeu și-L rugăm să-i întărească pe toți elevii olimpici, care au venit aici la Caransebeș pentru rugăciune și pentru evaluarea cunoștințelor teologice la Vechiul și Noul Testament, IBOR și Dogmatică. Binecuvântare pentru toți cei care ne-au călcat pragul în aceste zile în care Episcopia noastră este în sărbătoare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Ministerul Educaţiei a aprobat ca faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru Seminarii Teologice şi Licee Ortodoxe din România să se desfăşoare anul acesta în municipiul Caransebeş unde, de peste 150 de ani funcţionează fără întrerupere o şcoală teologică cu tradiţie, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Această competiție a avut loc în perioada 8-12 mai și a cuprins pe lângă proba scrisă și un program cultural-artistic divers, vizitarea mai multor obiective turistice, precum  și cunoașterea tradițiilor locale. Programul olimpiadei a fost inclus în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.