Premieră la Caransebeș – Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe

8 May 2019 Off By Pavel Canea
Premieră la Caransebeș – Olimpiada Națională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe

Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe se va desfășura în premieră la Caransebeş în perioada 8-12 mai. Ministerul Educaţiei a aprobat ca faza naţională a Olimpiadei de Religie pentru Seminarii Teologice şi Licee Ortodoxe din România să se desfăşoare anul acesta în municipiul Caransebeş unde, de peste 150 de ani funcţionează fără întrerupere o şcoală teologică cu tradiţie, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Seminarul Teologic din Caransebeș organizează în premieră această activitate educaţională.

Evenimentul a debutat în această seară cu o slujbă de Tedeum oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransbeșului în Catedrala Episcopală din Caransebeș, la care au participat profesorii și cei peste 100 de elevii, participanții acestei competiții.

După sfânta slujbă Preasfințitul Părinte Lucian a spus celor prezenți în catedrală că sunt chemați „să aprindă din punct de vedere spiritual lumina din lumina lui Hristos Cel înviat și să arate tuturor că sunt și vor să rămână fii ai Învierii lui Hristos, martori și mărturisitori împreună cu apostolii”.

„Cei care ați venit să participați la această olimpiadă ați venit din iubire față de cuvântul lui Dumnezeu și pentru propovăduirea și mărturisirea lui. Ați venit cu multă responsabilitate și determinare ca să rămâneți sare a pământului, să împliniți cuvântul lui Dumnezeu și să plecați de aici mulțumiți sufletește că ați venit ca să demonstrați tuturor că sunteți ucenici fideli ai Mântuitorului Hristos”, a subliniat Părintele Episcop.

Proba scrisă va avea loc joi, 9 mai, la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeș începând cu ora 9:00. Comisia va fi formată din preoți profesori și profesori, inspectori de religie și directori de la Seminariile Teologice din țară.

Pe lângă activitatea specifică unei olimpiade participanții vor avea prilejul să cunoască și tradițiile locale, dar și unele obiective turistice. Astfel că, în după amiaza zilei vor avea parte de un program susținut de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, o piesă de teatru, prezentarea portului popular şi vizionarea filmului documentar  „Banatul Montan – Calea Apelor” la Casa de Cultură George Suru din Caransebeş.

Participanții vor avea parte în zilele de vineri și sâmbătă de un program bogat de vizitare a mai multor obiective turistice din județul Caraș-Severin și un pelerinaj la bisericile istorice din municipiu şi la Crucea Monument de pe Muntele Mic.

Sâmbătă va fi festivitatea de premiere în Sala de festivități Mitropolit Nicolae Corneanu a Episcopiei Caransebeşului, iar duminică vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Acest eveniment este organizat în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.