Armonii muzicale clasice la Centrul Eparhial din Caransebeș

1 June 2019 Off By Pavel Canea
Armonii muzicale clasice la Centrul Eparhial din Caransebeș

În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat un Concert de muzică clasică susținut de doi soliști ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Evenimentul a avut loc vineri, 31 mai, adunând un public care s-a putut bucura de armonii muzicale clasice, sub spectrul pianului și al percuției. Doi maeștrii ai acestui gen de muzică, Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție), au reușit să transmită o imensă emoție în sufletele celor prezenți în sala festivă, la Concertul intitulat „Dansuri de la noi. În lume și înapoi”.

Concertul a cuprins lucrări importante, precum Lacul lebedelor, Dansul focului, Suită irlandeză sau Scenă pastorală română, purtând astfel auditoriul, în dansul sunetelor, de pe continentul sud-american, în Europa și în final o interpretare din folclorul românesc.

Elementul inedit al programului l-a constituit instrumentul de percuţie, xilofonul arhaic, la care azi profesioniştii din orchestre nu mai cântă, dar care a dat un mare plus de culoare acestei seri de armonie muzicală. Xilofonul arhaic este de formă trapezoidală şi necesită o abilitate specială pentru a fi pus în valoare, abilitate dobândită printr-un studiu intens, pentru că are o claviatură extrem de sofisticată.  

„Ne-a bucurat foarte mult să avem prilejul de a organiza în Episcopia noastră acest recital deosebit, care a fost primit cu multă căldură de către participanți. Nu puteam să nu organizăm un astfel de recital în cadrul Zilelor credinței și Culturii pentru că simțim nevoia să-i educăm pe redincioșii noștrii și din punct de vedere muzical, pentru că întotdeauna muzica și armonia este prezentă în cult. Un astfel de eveniment muzical ne arată că Dumnezeu se descoperă și prin acest fel de a ne armoniza unii cu ceilalți. Mă bucur foarte mult că am reușit să-i aducem pe cei doi maeștrii care ne-au încântat în această seară și sper ca mesajul adus prin acest fel de cultură să pătrundă în inimile celor care au fost prezenți și să se răspândească în această perioadă a răspândirii bucuriei pascale”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Evenimentul cultural se înscrie în șirul de manifestări organizate în perioada 5 mai – 6 iunie de către Episcopia Caransebeșului, intitulate Zilele credinței și Culturii.

La final părintele arhimandrit Casian Rușeț le-a oferit celor doi maeștrii câteva daruri și le-a transmis cuvântul de binecuvântare a Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.