Centenarul Banatului, aniversat în Episcopia Caransebeșului

1 July 2019 Off By Pavel Canea
Centenarul Banatului, aniversat în Episcopia Caransebeșului

Sâmbătă, 29 iunie, Episcopia Caransebeșului a găzduit cea de-a doua parte a Simpozionului Științific Internațional ,,Centenarul Banatului 1919-2019″, organizat de Academia Română, prin Filiala Timişoara, la care consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, pr. arhim. Casian Ruşeţ, a susţinut conferinţa „Episcopia Caransebeșului, răstignire și înviere”.

În contextul împlinirii a 100 de ani de la unirea Banatului cu România, vineri, 28 iunie, și sâmbătă, 29 iunie, la Timișoara și Caransebeș, s-a organizat Simpozionul Internațional cu tema ,,Centenarul Banatului 1919-2019”, de către Academia Română, Filiala Timișoara, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, Societatea Enciclopedică a Banatului, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” din Arad, Episcopia Caransebeșului, Primăria și Consiliul Local Caransebeș și Casa de Cultură „George Suru” a municipiului de pe Timiș și Sebeș.

Episcopia Caransebeșului și-a adus contribuția culturală la Simpozionul internațional prin conferința intitulată „Episcopia Caransebeșului, răstignire și înviere”, susținută la centrul eparhial, sâmbătă, 29 iunie, de către pr. arhim. Casian Rușeț, consilierul cultural al eparhiei. Conferința a prezentat istoria sinuoasă a Episcopiei caransebeșene din ultimii 100 de ani, având ca momente marcante desființarea Episcopiei în anul 1949, teritoriul acesteia fiind încorporat de Arhiepiscopia Timișoarei, și reînființarea ei în anul 1994.

„Episcopia Caransebeșului a avut un rol determinant în ceea ce înseamnă integritatea Banatului. O mare parte dintre colaboratorii episcopului Miron Cristea, juriști, membrii din Consistoriul eparhial al eparhiei, au depus un efort consistent pentru ca Banatul să se unească cu țara mamă după conferința de pace de la Paris. Noi cei de astăzi reafirmăm aceste valori și adevăruri și să le dăm mai departe urmașilor noștri”, a subliniat părintele consilier. 

Manifestările desfășurate la Caransebeș cu prilejul Simpozionului Internațional „Centenarul Banatului” au debutat la orele prânzului cu conferința ,,De la Gărzile Naționale Române la prezența în Banat a armatei române dezrobitoare: 21 iunie – 3 august 1919″, susținută de istoricul Constantin Brătescu la Primăria Municipiului Caransebeș, urmată de o vizită a delegației prin municipiul Caransebeș, locul în care armata română a intrat în 21 iunie 1919.