Deschiderea festivă a anului universitar pentru teologii din Caransebeș

3 October 2019 Off By Pavel Canea
Deschiderea festivă a anului universitar pentru teologii din Caransebeș

La început de an universitar Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a rugat împreună cu studenţii şi masteranzii de la Secţia de Teologie Didactică din Caransebeş. Momentul festiv s-a desfăşurat în Sala de Festivităţi „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. În prezenţa ierarhului, a conducerii Facultății de Științe Sociale din cadrul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, a părinţilor profesori şi a studenţilor, a fost săvârşită o slujbă de Tedeum de către părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, alături de doi părinţi profesori ai Facultăţii.

În continuare au fost susţinute câteva alocuţiuni cu privire la învăţământul teologic superior din Caransebeș. Cu privire la responsabilitatea pe care o au studenţii teologi domnul decan Ionică Cărăbaş a afirmat că „societatea românească de astăzi, mai mult ca oricând, are nevoie de profesionişti cu vocație, care să cultive și să promoveze valorile morale și spirituale ale poporului român”.

Anul universitar a început pentru Secția de Teologie cu unele exigențe ale Universității. Așa cum a afirmat părintele Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului anul acesta „este cel mai dificil an pe care îl începe programul de studii în teologie, licență și masterat, având în vedere că nu s-a organizat examen de admitere pentru anul I. Întâlnirea de astăzi a avut în vedere constatarea programului de studii în care Secția de Teologie de la Caransebeș se află, dar și proiectarea activităților pentru anul universitar următor, dacă se va organiza examen de admitere”.

Preasfințitul Părinte Lucian a transmis studenților din anul II și III licență, respectiv II master, că trebuie să asculte cu „multă luare aminte cuvântul lui Dumnezeu, să-l păzească și să-l aplice în viața lor pentru a fi fericiți, deoarece singura fericire autentică pe care o pot avea în această lume trecătoare este să facă acest lucru”. De asemenea Părintele Episcop i-a binecuvântat pentru a avea un an universitar rodnic și i-a îndemnat să finalizeze cu responsabilitate studiile teologice pentru a deveni buni păstori de suflete, atât de la amvon, cât și de la catedră.  Învăţământul teologic universitar actual din Caransebeş a luat fiinţă în anul 1998, dorindu-se a fi continuarea vechii Academii Teologice din Caransebeş.