Zi de rugăciune și comemorare în comuna Berliște

28 November 2018 Off By Herea Darius
Zi de rugăciune și comemorare în comuna Berliște

Marţi, în săptămâna Centenarului Marii Uniri, la nivel comunal, s-a organizat un moment solemn de rugăciune şi comemorare a eroilor şi făuritorilor Marii Uniri, în Biserica „Înălţarea Domnului” din Berliște.

Cele 3 parohii: Iam, Milcoveni şi Rusova prin păstorii lor sufleteşti, s-au unit în rugăciune asemenea celor trei principate de acum 100 de ani.

A fost oficiată slujba de Te Deum, în care s-a dat Slavă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ce au avut loc asupra poporului român la împlinirea celor 100 de ani, de la marea lui unire într-o singură ţară românească şi creştină.

După slujba de Tedeum, s-a mers în procesiune la Monumentul eroilor din centrul comunei, unde s-a oficiat slujba de pomenire pentru toţi cei care s-au jertfit, eroii şi ostaşii care au cazut pe câmpul de luptă „pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, demnitatea şi libertatea poporului român” – locuitori ai comunei Berlişte. Apoi a avut loc un spectacol de cântece patriotice şi poezii specifice Centenarului Marii Uniri, organizat de Şcoala din Berliște, la iniţiativa doamnei profesoare Anca Bognar – Arsenie încheiat cu intonarea imnului naţional „ Deşteaptă-te române ! ”.

Fiind prezent şi dl. primar, Nicolae Oravicean, la acestă manifestaţie, şi-a arătat bucuria şi mulţumirea sufletească pentru implicarea celor două instituţii ,, Școala şi Biserica care sunt în continuă colaborare , de la 1918 încoace, în comuna Berlişte. Având ocazia de a lucra la Arhivele Nationale, am descoperit că în anul 1918 învăţătorul Gropşianu, originar din Sasca, care era dascăl la vremea respectivă în Berlişte şi cu George Dănescu, preotul din Berlişte şi fiu al satului, au făcut demersurile necesare pentru a participa la Marea Adunare de la Alba Iulia împreună cu alţi localnici, Gheorghe Lăpădat, verişorul străbunicului meu, Ion Fira din Iertof, medic la Berlişte şi Linsa din Iam, reprezentanţi ai Gărzii Naţionale”.

La finalul slujbei părintele Adrian Nacu, de la Parohia Milcoveni, a citit mesajul Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, la comemorarea României Mari, în An Centenar și a mulţumit pentru participare şi implicare la acest eveniment conducerii autorităţilor locale a Primăriei Comunei Berlişte, profesorilor şi elevilor Şcolii cu clasele I – VIII din Berlişte, cât şi celor doi părinţi, împreună slujitori din parohiile învecinate: pr. Alexandru – Marius Rogobete de la Parohia Iam, respectiv pr. Marius – Viorel Voinea de la Parohia Rusova .