Centenarul serbat în comuna Constantin Daicoviciu

5 December 2018 Off By Herea Darius
Centenarul serbat în comuna Constantin Daicoviciu

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, sâmbătă 1 Decembrie 2018, a avut loc la Căvăran o întâlnire tematică la care au participat copii și tineri, alături de preoții parohi, de la mai multe parohii care alcătuiesc Centrul de tineret zonal „Sf. Cuv. Parascheva” Zăgujeni.

Întâlnirea, săvârșită sub auspiciile serbării Centenarului, adică 100 de ani de la Marea Unire și formarea României Mari, a debutat la biserica parohială din Căvăran cu o slujbă de Te-Deum, închinată zilei de 1 Decembrie, care este ziua națională a României.

După terminarea slujbei de Te Deum, s-a săvârșit o slujbă de pomenire a celor participanți la Marea Unire de la Alba Iulia, din zona Banatului, unde mai apoi au fost pomeniți și eroii din fiecare sat, în special participanții la cele două războaie mondiale.

Sărbătoarea a continuat cu citirea cuvântului Preasfințitului Părinte Lucian legat de Ziua națională, urmat de vizionarea unui material media editat de Episcopia Caransebeșului.

După vizionarea unui documentar legat de Marea Unire de la Alba Iulia, au urmat mai multe alocuțiuni, începute de către domnul primar Boambeș Daniel, unde s-a evidențiat importanța Marii Uniri pentru poporul român, precum și rolul românilor bănățeni, conduși de episcopul Caransebeșului de atunci Elie Miron Cristea.

Sărbătorirea Centenarului în comuna noastră și la Centrul de tineret s-a terminat cu un program artistic, unde au fost rostite poezii și intonate cântece patriotice.

În urma celor vizionate, copii din Centrul de Tineret ,,Sf. Cuv. Parascheva” Zăgujeni, împreună cu preoții și invitații prezenți, au conștientizat importanța acestui mare eveniment pentru toți românii, precum și urmările acestui act în zilele noastre.

S-au bucurat de această întâlnire copii și tineri din parohiile: Zăgujeni, Mâtnicu Mare, Peștere, Maciova, Sălbăgelu Nou, Tincova, Ohaba Mâtnic, Prisaca și , desigur, parohia gazdă Căvăran. (Pr. Aurelian Jucu)

Trăiască România Mare!