Ziua Marii Uniri, sărbătorită în rugăciune la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

4 December 2018 Off By Herea Darius
Ziua Marii Uniri, sărbătorită în rugăciune la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița

La 1 Decembrie s-au împlinit o sută de ani de la mărețul eveniment împlinit la 1 Decembrie 1918 prin desăvârșirea realizată în unirea provinciilor românești într-un singur stat unitar numit România și împlinindu-se astfel visul de veacuri al tuturor românilor.

Suntem bucuroși și ne onorează faptul că atâtea personalități marcante din Banat au fost prezente la Marea Unire de la Alba-Iulia printre care merită să aducem în memorie pe vrednicul de pomenire ierarh: Elie Miron Cristea, Episcop al Caransebeșului care peste șapte ani va fi ales cel dintâi patriarh al noului stat național.

Așadar ne-am străduit să punctăm cum se cuvine, ziua cea mai importantă a anului 2018 sărbătorind prin rugăciune, ziua Centenarului Marii Uniri. La orele 10.00 preoții parohiei: Emil Crăciun și Damaschin Tătaru au săvârșit o slujbă de mulțumire, cunoscută și sub denumirea de „Te Deum” pentru toate binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu prin cei o sută de ani de Românie, iar mai apoi o slujbă de pomenire a eroilor neamului, precum și a tuturor celor ce au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918.

După sfintele slujbe săvârșite, pr. paroh Emil Crăciun a dat citire Mesajului festiv al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, mesaj ascultat cu deosebită atenție din partea celor prezenți: „…Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru că întotdeauna i-a ocrotit pe români și cerem ca Domnul Puterilor să binecuvânteze pe mai departe acest popor și această țară, chiar dacă noi de multe ori și în multe rânduri L-am uitat și creștini fiind ne-am comportat ca și când El nu ar exista. …Avem responsabilitatea să ne arătăm vrednici moștenitori ai celor care au făurit România Mare, să le urmăm pilda, să ne jertfim pentru Sfânta noastră Biserică și pentru scumpa noastră Patrie, gândindu-ne la urmașii urmașilor noștri, așa cum înaintașii s-au gândit la noi cu speranța că ceea ce ei au făurit, noi vom păstra și vom spori, aducând rod însutit. La mulți ani tuturor românilor de pretutindeni! Trăiască România, Patria mamă!”.

A fost o zi care a stârnit vii emoții în sufletele tuturor celor prezenți încercând astfel să rememorăm atmosfera unității de neam și de credință de acum o sută de ani prin rugăciune, căci rugăciunile tuturor românilor au dus la marea Unire și doar rugăciunea este cea care astăzi mai poate aduce pace, lumină și unitate, într-o societate românească secularizată, dezbinată și tot mai frământată.