Cercul Pastoral-Misionar Reșița Sud la Parohia „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” – Giurgiova

23 February 2019 Off By Herea Darius
Cercul Pastoral-Misionar Reșița Sud la Parohia „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” – Giurgiova

Joi, 21 februarie, de sărbătoarea Sf. Cuv. Timotei, Sf. Eustatie, Episcopul Antiohiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Giurgiova, s-a desfășurat cea de a doua întâlnire a Centrului pastoral-misionar Reșița Sud din anul 2019. Înainte de începerea slujbei vecerniei, familia Manciu a donat bisericii o copie fidelă a icoanei făcătoare de minuni „Prodromița” din Sf. Munte Athos. Pentru începutul întrunirii, s-a săvârșit slujba Vecerniei, preoți slujitori fiind pr. Manole Cristian de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Reșița – protos, pr. Ionel Adrian Găină de la parohia gazdă, pr. ic. stavrofor Rădulescu Cristian de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Reșița Montană, restul preoților prezenți au dat răspunsurile la strană.

După terminarea vecerniei și în prezența părintelui consilier cultural, arhim. dr. Casian Rușeț și a părintelui protopop Gheorghe Șuveți, părintele coordonator Cristian Manole a ținut un frumos cuvânt de învățătură în care a subliniat și a punctat foarte clar faptul că majoritatea întâlnirilor centrelor pastorale din acest an se vor ține la parohiile rurale, fiind Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), a vorbit în contextul aducerii Sfintei Icoane Prodromița, despre cultul icoanelor și rolul lor în viața omului, a evidențiat importanța întâlnirilor centrelor pastorale prin intermediul cărora ne împărtășim fiecare de experiența celuilalt și găsim împreună soluții la rezolvarea problemelor noastre cu care ne lovim sub o formă sau alta.

În cea de a doua parte a întâlnirii pr. Cristian Manole a susținut un referat cu tema: Impactul distructiv al prozelitismului religios cu care se confruntă satul românesc tradițional. Din referat amintim faptul că după anul 1989 când s-au deschis granițele țării noastre, s-au deschis și pentru venirea în țară a celor de alte credințe și s-a deschis astfel și calea spre un prozelitism religios destul de agresiv, interzis de altfel prin însăși Constituția României. Prozelitiștii acuză cultele existente că au pierdut noțiunea de misionarism, însă nu trebuie să uităm că Biserica Ortodoxă Română a stat fermă pe poziții de-a lungul timpului și a fost aproape de enoriașii ei indiferent de situație, chiar și atunci când a fost persecutată. De asemenea, pe baza temei referatului, atât părintele consilier culturala. Casian Rușeț cât și părintele protopop Gheorghe Șuveți au luat cuvântul în repetate rânduri aducându-și aportul fiecare din experiența sa administrativă și nu numai cu referire directă atât la prozelitismul religios cât și la impactul său negativ asupra credincioșilor. Mai mult decât atât, părintele consilier chiar a prezentat în cifre niște statistici îngrijorătoare a numărului tot mai scăzut de credincioși la nivel mondial.

Din păcate, astăzi, mai mult ca oricând, Biserica Ortodoxă Română se află în fața unor situații delicate și la care trebuie să îi facă față cum știe mai bine. Ea este păstrătoarea corectă a învățăturii de credință lăsată de la Sf. Ap. Andrei cel întâi chemat. „Missio Dei” în Biserica Ortodoxă Română se face prin atragere și chemarea la imitarea vieții sfinților, nu prin metode de prozelitism agresiv. De asemenea, s-a constatat o scădere a numărului credincioșilor în țările puternic dezvoltate material și puternic secularizate. Biserica Ortodoxă până la urmă se roagă așa cum Sfântul Vasile cel mare ne-a lăsat în Anaforaua Liturghiei sale: „Încă ne rugăm Ție, pomenește, Doamne, sfânta Ta sobornicească și apostolească Biserică, cea de la o margine până la cealaltă a lumii, pe care ai câștigat-o cu Scump Sângele Hristosului Tău, și o împacă pe dânsa” și „Fă să înceteze dezbinarea Bisericilor; potolește întărâtările păgânilor; răzvrătirile eresurilor strică-le degrabă, cu puterea Sfântului Tău Duh”.

 După dezbaterile ce au avut loc pe marginea referatului, pr. Cristian Manole a reamintit preoților de Concursul catehetic „Hristos – sufletul satului meu”, amintind încă odată de secțiunile și etapele acestuia. De asemenea a reamintit de Marșul pentru viață din acest an, ce va avea loc în data de 23 martie sub genericul „Unic din prima secundă”. (Pr. Cosma Florin Cosmin)