Comunitatea din satul Surducu Mare cercetată de Părintele Episcop Lucian

4 March 2019 Off By Pavel Canea
Comunitatea din satul Surducu Mare cercetată de Părintele Episcop Lucian

Credincioșii din satul Surducu Mare, județul Caraș-Severin nu au de câteva luni preot paroh și de aceea Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului a mers în duminica lăsatului sec de carne pentru a fi alături de ei. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și le-a vorbit despre pericopa evanghelică din această duminică.

„Am poposit duhovnicește în acest sat din Banatul de Munte cu bucurie sfântă în acest urcuș spre Înviere. Suntem în prima parte a perioadei Triodului și am învățat din evanghelia duminicii de astăzi că trebuie să fim milostivi, pentru că Tatăl nostru cel din Ceruri milostiv este. Trebuie să fim iubitori de oameni, iubitori ai aproapelui nostru, iar El când va veni să judece vii și morții, îi va judeca după acest criteriu al iubirii milostive. Îl rugăm pe Arhiereul cel veșnic, pe Judecătorul viilor și al morților să ne de-a și nouă iubire din iubirea Sa ca să ascultăm la sfârșitul veacurilor cuvintele: «Veniți binecuvântații Tatălui Meu de moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii»”, a spus Preasfințitul Lucian în cuvântul său.

Parohia Surducu Mare se află la aproximativ 40 de km de municipiul reședință de județ și aici sunt 77 de familii cu peste 230 de credincioși. Au venit la sfânta biserică în număr mare, autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare, pentru a se bucura duhovnicește la Sfânta Liturghie arhierească, deoarece Părintele Episcop a ales această zi ca să-i cerceteze.

„Îi mulțumim Domnului pentru că ne-a ajutat să fim astăzi în mijlocul acestor buni și inimoși credincioși, din parohia vacantă Surducu Mare. L-am rugat pe Domnul ca în timpul cel mai scurt să rânduiască un păstor sufletesc în această localitate. I-am încurajat pe credincioși și i-am îndemnat să rămână pe mai departe cu candela rugăciunii și a credinței mereu aprinsă în biserica moșilor și strămoșilor noștri. Le mulțumim tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, căci, chiar dacă este o parohie de categoria a treia în această duminică au venit destul de mulți credincioși la biserică și o parte dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine”, a arătat ierarhul la final.

Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului din satul Surducu Mare a fost ridicată în anul 1721. În 3 decembrie 2017 Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit biserica parohială întrucât au fost efectuate lucrări atât la interior, cât și la exterior.