„Esența vieții este pocăința, smerenia și întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl” – Preasfințitul Lucian

12 March 2019 Off By Pavel Canea
„Esența vieții este pocăința, smerenia și întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl” – Preasfințitul Lucian

Perioada de urcuș duhovnicesc spre Înviere începe cu rugăciune mai intensă, de aceea în primele patru zile din Postul Mare în bisericile ortodoxe se citește Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul în cadrul slujbei Pavecerniței Mari. La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș această rânduială este săvârșită în aceste zile de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

În prima zi, după sfintele rugăciuni ierarhul a explicat ce înseamnă acest canon și necesitatea lui. „Canonul de pocăință ne învață cum să ne smerim în fața lui Dumnezeu și în ce fel să ne cerem iertare pentru păcatele săvârșite până acum. Sfântul Andrei Criteanul face o incursiune preafrumoasă în istoria biblică a Vechiului Testament, dar și în cărțile istorice ale Noului Testament, în special în Sfintele Evanghelii. El ne dă exemple biblice de pocăință, de întoarcere, de smerenie și de umilință și în același timp ne pune în fața ochilor duhovnicești oameni care nu au putut sau nu au vrut să se pocăiască”.

Părintele Episcop în cuvântul său a îndemnat pe credincioși să ia „ca modele de urmat oamenii care s-au pocăit cu adevărat și care au văzut fața lui Dumnezeu și să fugă de acei oameni care nu au reușit să înțeleagă că esența vieții  este pocăința, smerenia și întoarcerea cu adevărat spre Dumnezeu Tatăl.”

De asemenea, Preasfințitul Lucian a mai spus cu privire la post că „nu este suficient să începem doar postul alimentar, deoarece acesta fără rugăciune intensă este doar o dietă. Trebuie să înțelegem că postul este un mijloc prin care noi ne apropiem de Dumnezeu. Firesc ar fi să ne spovedim și să ne împărtășim mai des  în perioada de post și trebuie să ne răstignim și noi împreună cu Domnul în această perioadă ca să înviem împreună cu El la o nouă viață duhovnicească. Aceasta este pocăința la care ne cheamă Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească.”

În fiecare zi, de luni până joi, în acestă primă săptămână de post Preasfințitul Părinte Lucian săvârșește și slujba Miezonopticii la Catedrala Episcopală începând cu ora 22:00, urmând ca vineri să oficieze Liturghia Darurilor înainte sfințite.