Întrunirea Cercului pastoral-misionar Caransebeș

1 March 2019 Off By Herea Darius
Întrunirea Cercului pastoral-misionar Caransebeș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în data de 28 februarie, în Parohia Mâtnicu Mare, s-a întrunit Cercul pastoral-misionar Caransebeș. Programul a debutat cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, la care au slujit patru  preoți alături de părintele paroh. După Sfânta Liturghie a urmat prezentarea referatului „Biserica și Școala – organism comun în viața satului românesc din Transilvania și Banat”, susținut de către părintele Gheorghe Românu, apoi părintele protopop Ilie Florin Ciucur a prezentat în cateva idei idealul slujirii preoțești și învățătoare, invitând preoții la luări de cuvânt pe baza temei.

La invitația părintelui protopop, a luat cuvântul părintele Ioan Dumitrașcu de la Parohia Tincova, prezentând un caz deosebit petrecut la Tincova, prin venirea învățătorului care, sublinia părintele, e necesar a locui în mijlocul comunității ca și preotul, pentru a păstra aprinsă flacăra credinței și a învățăturii. În continuare părintele Mihai Iliuș de la Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – Caransebeș a citat un scurt cuvânt din Sfinții Părinți, cu privire la exemplul personal necesar în slujire: „Căci harul nu este a celor ce vorbesc bine ci a celor ce viețuiesc frumos!” – Sfântul Grigorie Teologul.

De asemenea, părintele Teodor Dănuț Coste de la Catedrala istorică din Caransebeș a exemplificat cazul unui preot, Ioan Lăpuște, care, după fiecare slujire rostea câte un cuvânt de învățătură, lucru necesar pentru fiecare preot și azi. A accentuat citirea Scripturii, citirea cărților teologice și studiul personal al fiecărui preot care, învățat fiind, va putea învăța și pe alții. Totodată s-a vorbit despre perioada comunismului ateu, comparându-se  acea perioadă cu cea pe care o trăim astăzi.

 A mai luat cuvântul părintele Traian Alexandru Florei de la Parohia Jupa, iar în încheiere părintele protopop a mulțumit lui Dumnezeu pentru manifestarea aceasta, pentru slujire și pentru liniștea pe care am primit-o prin Sfânta Liturghie la care e atât de necesar a ne ruga și a ne umple de darurile Lui, pentru a le putea  împărtăși și altora. „Izvorul puterilor noastre sufletești este participarea la sfintele slujbe!” a încheiat părintele protopop. (Pr. Raul But)