Cerc pastoral-misionar în Valea Almăjului

7 April 2019 Off By Pavel Canea
Cerc pastoral-misionar în Valea Almăjului

Sâmbătă, 6 aprilie, s-a desfășurat Cercul pastoral-misionar Valea Almăjului în 3 sate din regiunea rurală, situată în partea central – sudică a județului Caraș-Severin. Clericii din cele 17 parohii rurale ce formează acest cerc s-au întâlnit de dimineață la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Dalboșeț pentru a se ruga împreună cu ierarhul lor. Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în cadrul căreia s-au împărtășit toți preoții aparținători cercului, dar și foarte mulți credincioși care au participat la sfânta slujbă. La final părintele Ion Cherescu de la Parohia Bozovici a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la textul scripturistic „Iisus le-a poruncit să nu spună nimănui; dar cu cât Dânsul poruncea, cu atât mai mult îl vesteau” (Marcu 7, 31-37).

De asemenea, Părintele Episcop a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, dar și pentru episcopii Caransebeșului Veniamin Nistor și Emilian Birdaș. Cercul a continuat în satul Lăpușnicu Mare prin Conferința „Cooperarea dintre biserică și școală – contribuție majoră în promovarea educației copiilor și tinerilor de la sate”, susținută de Pr. Mihail-Constantin Călin de la Parohia Șopotu Nou. Au avut loc și dezbateri pe marginea temei susținute, precum și alte subiecte cu privire la viața bisericească din parohiile rurale ale cercului.

„În Postul Mare din anul omagial al satului românesc suntem în mijlocul preoților și credincioșilor din mediul rural. Îi mulțumim lui Dumnezeu că am avut parte și astăzi de comuniune euharistică cu toți preoții din această zonă a eparhiei noastre și cu o bună parte din credincioșii care viețuiesc și se roagă pe aceste meleaguri binecuvântate. Este cunoscută această Vale a Almăjului ca una care a conservat tradițiile, portul, graiul și obiceiurile frumoase. Aici încă se mai păstrează vechile tradiții și obiceiuri ale moșilor și strămoșilor noștri, ale românilor ortodocși din zona Banatului. Îi felicităm pe cei care astăzi s-au implicat în buna desfășurare a cercului pastoral-misionar și Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să putem continua și celelalte întâlniri cu toți preoții din eparhia noastră grupați în cele 10 cercuri pastoral-misionare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Întrunirea s-a încheiat în cea de-a treia locație la Parohia Moceriș, cu Slujba Vecerniei săvârșită în biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe”, la finalul căreia părintele Nicolae Băcilă de la Parohia Bănia a susținut o cateheză cu tema – „ Postul și importanța lui în viața creștinului”.