Rugăciune și comuniune euharistică în satul de la poalele Muntelui Mic, Borlova

4 April 2019 Off By Pavel Canea
Rugăciune și comuniune euharistică în satul de la poalele Muntelui Mic, Borlova

La înjumătățirea Postului Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului i-a cercetat pe credincioșii satului de la poalele Muntelui Mic, Borlova. Părintele Episcop a săvârșit cu această ocazie Sfânta Liturghie a darurilor înainte sfințite alături de un sobor de preoți și diaconi în biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din localitate. Au fost prezenți foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare dintre care un număr însemnat s-au împărtășit cu Sfintele Taine. La sfânta slujbă au venit alături de credincioși și autoritățile locale.

La final Preasfințitul Părinte Lucian le-a vorbit celor prezenți la biserică despre importanța participării la Liturghia Darurilor înainte sfințite și împărtășirea cu Sfintele Taine în cadrul acestei sfinte slujbe. De asemenea, Părintele Episcop le-a sădit în suflet credincioșilor prin cuvântul său, putere și folos duhovnicesc pentru a parcurge în continuare urcușul spre Învierea Mântuitorului Hristos.

„Biserica Ortodoxă Română rămâne centrul vieții spirituale al satului românesc. Suntem în anul omagial al satului românesc și în Postul Mare din acest an al mântuirii 2019 și dorim să slujim și să vizităm cât mai multe parohii din mediul rural al Banatului Montan. Îi mulțumim lui Dumnezeu câ în satul românesc din Banatul de Munte se menține credința strămoșească și candela credinței și a dragostei de Dumnezeu aprinsă. Îi felicităm pe toți cei ce au venit în această seară la sfânta biserică și îl felicităm în mod special pe părintele paroh Virgil Voinea, care de 12 ani păstorește această parohie și se dovedește a fi un bun și destoinic păstor, dar și un foarte bun organizator al acestei parohii”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Satul Borlova este așezat pe albia râului Sebeș, mărginit de două șiruri de dealuri. În cronica preotului Elisei Dragalina se menționează că încă înainte de 1788 locuitorii satului au început să-și clădească case trainice, de piatră, așezate mai multe la un loc, formând comuna, care la început număra 120 de familii. Astăzi acest sat românesc de pe Valea Sebeșului are 190 familii cu 690 credincioşi.

Biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Borlova a fost ridicată în anul 1885, prima sfinţire a avut loc în 1886, din încredinţarea episcopului Ioan Popasu, primul episcop al Caransebeşului, de vrednicul de pomenire arhimandritul Filaret Musta. Pictura a fost realizată între anii 1904-1905 de către Ioan Zaicu.