Satul Țerova de lângă Reșița a fost cercetat de Preasfințitul Lucian

8 April 2019 Off By Pavel Canea
Satul Țerova de lângă Reșița a fost cercetat de Preasfințitul Lucian

În duminica a 4-a din Postul Mare Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a poposit duhovnicește în Parohia Țerova din Protopopiatul Reșița. Aici Părintele Episcop a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, Preasfințitul Lucian a sfințit o troiță ce se află în curtea bisericii parohiale.  La această zi de sărbătoare s-au alăturat credincioși din localitate, autorități  județene și locale.

„Domnul să ne ajute și nouă să postim mai mult și să ne rugăm intens. Trebuie să conștientizăm faptul că orice neam de demoni nu poate fi izgonit decât numai cu post și rugăciune. Crucea cea de viață făcătoare este scara pe care trebuie să urcăm și noi ca să ajungem în ceruri unde ne așteaptă Iisus Hristos, biruitorul morții și al păcatului, care ne poate pune și nouă pe cap cununa biruinței, a mântuirii. Așadar, suntem în duminica Sfântului Ioan Scărarul, dar medităm și la Cricea cea de viață făcătoare, căci ea este scara duhovnicească pe care suntem îndemnați să urcăm și să ajungem în Împărăția luminii și a iubirii veșnice”, a subliniat Părintele Episcop Lucian.

Pentru eforturile depuse în parohia pe care o păstorește de 21 de ani, părintele Florin Hotea a fost hirotesit de către ierarh, iconom-stavrofor. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii sfântului locaș au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian Diploma de excelență „Veniamin Nistor”.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această duminică de primăvară duhovnicească și-Îl rugăm pe Dumnezeu să primească osteneala ctitorilor troiței care a fost binecuvântată și să-i ajute părintelui Florin Hotea să continue activitatea pastoral-misionară în acest sat românesc, un sat cu tradiții frumoase în care Dumnezeu a rânduit ca în mijlocul Postului Mare să poposim duhovnicește și să slujim Sfânta Liturghie”, a mai spus ierarhul.

Țerova este o localitate componentă a municipiului Reșița din județul Caraș-Severin. Parohia este de categoria 2 rural B, având în componență 110 familii cu aproximativ 383 credincioşi. Biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” Ţerova – Reşiţa  a fost ridicată în anul 1878. Între anii 2008-2010 biserica a fost împodobită cu pictură realizată în stilul tempera, iar sfântul prestol a fost înnoit. În duminica a 27-a după Rusalii a anului 2010, Preasfinţitul Părinte Lucian a sfinţit noua pictură a bisericii din Ţerova.

La orele serii Părintele Episcop Lucian a vizitat și pe credincioșii din satul Doman, Protopopiatul Reșița. Ierarhul a săvârșit aici slujba Vecerniei la finalul căreia l-a hirotesit pe părintele paroh Mihăiță Dicu, sachelar.