Întrunirea Cercului pastoral-misionar Reșița Nord

30 May 2019 Off By Herea Darius
Întrunirea Cercului pastoral-misionar Reșița Nord

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, preoții Cercului pastoral-misionar Reșița – Nord din Protopopiatul Reșița, s-au întrunit marți, 28 mai, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Zorlențu Mare, la întrunirea programată pentru această lună. Fiind în perioada post-pascală, prima parte a întrunirii preoțești a început în biserica parohială cu săvârșirea Sfintei Liturghii. La Sfântul Altar au fost rânduiți la slujire următorii preoți: Damaschin Tătaru de la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița, Dumitru-Adrian Tiuch de la Parohia Valeadeni și Ilie-Adrian Murariu, paroh și gazdă a întrunirii preoțești de la această parohie, iar ceilalți preoți prezenți au dat răspunsurile la strană. La momentul potrivit toți preoții cercului pastoral-misionar s-au împărtășit cu Sfintele Taine precum și un număr important de copii. Bucuria slujirii și a rugăciunii a fost desăvârșită prin prezența unui număr foarte mare de credincioși care au umplut biserica precum și a primarului comunei, dl. Martin Cornea. La finalul Sfintei Liturghii părintele coordonator al cercului pastoral a ținut un cuvânt de învățătură după care părintele paroh Ilie-Adrian Murariu a mulțumit tuturor pentru această frumoasă și duhovnicească zi în care au fost împreună preoți și credincioși dând slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le primim în fiecare zi a acestei existențe efemere.

Partea a doua a întrunirii preoțești a avut loc tot în biserica parohială din centrul comunei Zorlențu Mare. În debutul acesteia a avut loc susținerea unui referat pe marginea Anului omagial dedicat satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari,  de către părintele Sorin Bușoi, slujitor la Parohia „Schimbarea la Față” din Reșița care a prezentat referatul cu titlul: „Cooperarea dintre primar, preot, învățător sau profesor și alți intelectuali, ca factor de responsabilitate pentru viața comunităților rurale azi”. Din materialul prezentat merită evidențiat faptul că: „ Ceea ce a ținut flacăra neamului aprinsă a fost, pentru secole de-a rândul, comuniunea dintre preot, primar și învățători. Satul românesc a fost depozitarul peste veacuri al unor daruri de neprețuit. În zona Banatului un eveniment excepțional din viața comunității este ruga satului, aceasta fiind o sărbătoare religioasă și deopotrivă laică, ale cărei începuturi se pierd în negura istoriei dar care este deja menționată în secolul al XVIII-lea. Față de sărbători ale hramului bisericii din alte zone ale țării, sărbătoarea din Banat are anumite particularități precum participarea la serviciul religios, ofranda adusă morților și pomenirea acestora, întrunirea întregii familii, inclusiv a celor plecați din sat. Învățătorii predau mai departe cântecul, tradițiile, costumul și jocul popular al copiilor din sate. Primarul satului contribuie la buna desfășurare a acestei sărbători prin organizarea evenimentului sub toate aspectele, apoi prezintă un cuvânt despre sat, tradiții, obiceiuri iar preotul ține cu mult fast slujba religioasă a sărbătorii respective iar la final sfințește o pâine tradițională pe care o aduc credincioșii săteni la biserică, apoi, împreună cu sătenii participă la sărbătoarea satului, în acompaniamentul muzicii spre căminul cultural sau spre un alt loc amenajat pentru petrecere. Ziua este sărbătorită în fiecare casă, unde întreaga familie, împreună cu cei dragi, se adună la un loc. Localnicii din satele în care are loc ruga, își invită rudele și cunoștințele apropiate din așezările vecine sau mai îndepărtate, la această sărbătoare considerată în viața comunităților rurale bănățene la fel de importantă ca Paștele sau Crăciunul. Se constată astfel strânsa legătură între preot, primar învățători și săteni, fiecare având rolul său bine stabilit de Dumnezeu pentru această sărbătoare a întregii comunități bănățene”.

Tema prezentată a fost una deosebit de interesantă, aceasta provocând preoții prezenți la angrenarea în diverse discuții obiective și pertinente pe marginea referatului. Printre preoții care au luat cuvântul au fost și: pr. Damaschin Tătaru, pr. Daniel Țăpîrdea, pr. Doru Oproiu, pr. Ilie-Adrian Murariu și pr. Sorin Sfeia. Întrunirea preoților a fost una reușită,  părintele coordonator Damaschin Tătaru aducând mulțumiri gazdei precum și tuturor preoților pentru implicarea în buna desfășurare a acestei întruniri a cercului pastoral.

Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă precum și cu referirile necesare făcute de părintele coordonator, pentru următoarea întâlnire,  programată pentru luna iunie și menită a se desfășura în Parohia Fârliug. (Pr. Emil Crăciun)