Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satele Ciuta și Rugi

3 June 2019 Off By Pavel Canea
Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din satele Ciuta și Rugi

În Duminica a 6-a după Praznicul Învierii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransbeșului a poposit duhovnicește în Parohia Ciuta din Protopopiatul Caransebeș. Cu această ocazie ierarhul a binecuvântat iconostasul bisericii parohiale ce a fost în ultima vreme renovat. De asemenea, Preasfințitul Lucian a sfințit și o troiță ce este amplasată lângă sfântul locaș. În continuare Părintele Episcop în prezența a numeroși credincioși a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Îl rugăm pe Domnul să binecuvinteze această comunitate euharistică din satul românesc Ciuta, sat cu oameni gospodari, atașați de biserică și foarte credincioși, care împletesc la porțile Caransebeșului munca cu rugăciunea. Vedem aici o biserică frumoasă, o curte a sfântului locaș îngrijită, dar și o casă parohială pe măsură. De asemenea, vedem un preot harnic și gospodar, dar și comunitatea foarte dinamică și activă. Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvinteze pe mai departe satul românesc din Banatul Montan și pe toți preoții și credincioșii care viețuiesc și se roagă în parohiile noastre rurale, pentru că este foarte important să avem în fiecare sat un preot și să nu avem nici o biserică fără Liturghie”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Mulți credincioși printre care copii și tineri s-au împărtășit cu Sfintele Taine în cadrul Sfintei Liturghii. Pentru misiunea ce o desfășoară în parohia încredințată părintele paroh Marcian Costina a primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.  

Satul Ciuta se află la câțiva kilometri de Caransebeș pe Valea Bistrei. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate a fost ridicată în anul 1800. Comunitatea din acest sat al Banatului de Munte este destul de mică, având aproximativ 69 familii cu 211 credincioşi.

Tot duminică, 2 iunie, Preasfințitul Lucian a fost și în Parohia Rugi unde a săvârșit Slujba Vecerniei și a sfințit casa parohială ce a fost renovată în ultima perioadă. Pentru munca depusă în slujba bisericii Preasfințitul Lucian l-a hirotesit pe părintele paroh Alin Rada, iconom. La această sărbătoare au fost prezente și autoritățile locale, credincioși din sat și din împrejurimi, printre care copii și tineri îmbrăcați în port popular. Părintele paroh i-a oferit cu această ocazie Preasfințitului Părinte Lucian un set de dichero-tricher ca semn de recunoștință din partea Parohiei Rugi pentru purtarea de grijă ce o are ierarhul față de comunitățile rurale. De asemenea și Preasfințitul Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor” celor care sunt implicați în lucrarea bisericii.