Rugăciune și cinstire pentru părintele Mihai Rosoha

6 July 2019 Off By Pavel Canea
Rugăciune și cinstire pentru părintele Mihai Rosoha

Mulți credincioși din satul Sacu, Protopopiatul Caransebeș, dar și din alte părți s-au adunat sâmbătă, 6 iulie, în curtea Bisericii parohiale cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil” pentru a se ruga în fața noii troițe ce se află aici. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de ei și a sfințit troița ridicată de câțiva credincioși evlavioși spre slava Preasfintei Treimi și în amintirea fostului preot paroh Mihai Rosoha.    

„Această troiță va străjui avlia bisericii din Sacu și toți care vor intra în curtea acestei biserici se vor putea închina în fața acesteia spunând: «Crucii Tale ne închinăm Hristoase și sfântă Învierea Ta o lăudăm și o slăvim». Suntem îndemnați să ne facem semnul sfintei cruci și să spunem împreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur: «Slavă lui Dumnezeu pentru toate»”, a spus părintele Episcop Lucian în cuvântul de final.

De asemenea ierarhul a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru părintele Mihai, cel care a slujit în Parohia Sacu între anii 1985 și 2015 și care era foarte iubit de fii săi duhovnicești. El a trecut la cele veșnice în primăvara anului trecut în prima zi de Paști. „Părintele Mihai a slujit aici cu timp și fără timp, făcându-și în toată vremea și în tot ceasul slujba deplin. De aceea cei care venim la această sfântă biserică suntem îndemnați să rostim o rugăciune de pomenire și cinstire pentru părintele Mihai, pentru că această biserică a fost întotdeauna neîncăpătoare de credincioși din localitate sau din alte orașe și sate ale Banatului și nu numai”, a mai spus Preasfințitul Lucian.   

Părintele Mihai Rosoha s-a născut la 23 iunie 1951 în comuna Copăcele din județul Caraș-Severin. În 26 decembrie 1982, a fost hirotonit ca diacon la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. O lună mai târziu, în ianuarie 1983, a fost hirotonit preot la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Ambele hirotonii au fost săvârșite de vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Nicolae Corneanu, arhiepiscopul Timișoarei și Caransebeșului și mitropolitul Banatului.

Între anii 1976 și 1985, părintele Rosoha a fost pedagog la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, iar între anii 1985 și 2015, a fost preot paroh la Parohia Sacu din Protopopiatul Caransebeș. În cei 30 de ani, părintele Rosoha a păstorit cu multă dragoste, fiind dedicat vocației de preot și fiind un adevărat păstor pentru parohia sa. Ca răsplată pentru dedicarea sa în lucrarea preoțească, în anul 2008, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a conferit rangul de iconom stavrofor.

După pensionare, părintele Rosoha a continuat să slujească, cu aceeași râvnă și devotament, la Mănăstirea „Sfânta Treime” – Pereu din județul Timiș.