Cercetare arhierească în Episcopia Caransebeșului

12 August 2019 Off By Pavel Canea
Cercetare arhierească în Episcopia Caransebeșului

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Liturghie, în duminica a opta după Rusalii, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Alături de Părintele Episcop a slujit un sobor de preoți și diaconi, iar la sfânta slujbă au participat mulți credincioși din municipiul de pe Timiș și Sebeș, care au venit să se roage împreună cu ierarhul lor și să primească binecuvântare. Fiind și postul Adormirii Maicii Domnului credincioșii s-au apropiat de Sfintele Taine și L-au primit pe Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea, s-au bucurat și de un cuvânt de învățătură rostit de părintele Ovidiu Văran, slujitor la Catedrala Episcopală.

Făcând referire la evanghelia duminicii în care este ilustrată minunea cu cele cinci pâini și doi pești, părintele Ovidiu Văran i-a îndemnat pe credincioși să rămână lângă Hristos, dar nu pentru darurile materiale. „Să nu fim asemenea iudeilor cărora Mântuitorul le-a spus: «Mă căutați, nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat» (Ioan 6, 26). Pentru noi, actualizând Evanghelia, locul pustiu în care s-a retras Mântuitorul cu mulțimea nu e alt loc decât Biserica, un loc pustiu de răutate, pustiu de egoism și indiferență, dar în schimb plin de Harul lui Dumnezeu, de dragoste, credință și nădejde, iar Hristos, Pâinea care s-a pogorât din cer, ni se dăruiește la fiecare Sfântă Liturghie pe masa Sfântului Altar, deplin, chemând pe fiecare din mulțime să se apropie de El”, a explicat părintele în cuvântul său.

Tot duminică, 11 august, Preasfințitul Părinte Lucian i-a cercetat și pe credincioșii din Parohia Gherteniș, Protopopiatul Reșița. Aici, Părintele Episcop a sfințit două troițe, una amplasată la intrarea în sat dinspre Bocșa, iar cea de-a doua în apropiere de biserica parohială. În continuare ierarhul a sfințit și casa parohială întrucât a fost renovată și înfrumusețată.

Mai apoi s-au adunat în biserica parohială, Preasfințitul Lucian, un sobor de preoți și numeroși credincioși din Gherteniș, unde s-au rugat împreună, săvârșind Paraclisul Maicii Domnului. După rugăciune ierarhul le-a oferit distincții și acte de cinstire părintelui paroh și credincioșilor ce s-au implicat în lucrarea bisericii. Pe părintele paroh Ciprian Graure l-a hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșilor le-a oferit Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.