Biserica din Bogodinți a fost târnosită

8 September 2019 Off By Herea Darius
Biserica din Bogodinți a fost târnosită

În ajunul Nașterii Maicii Domnului, Biserica din Filia Bogodinț a Parohiei Slatina Nera, din Protopopiatul Moldova Nouă, a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. După slujba de târnosire ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„În Anul omagial al satului românesc, la început de nou an bisericesc, am slujit Sfânta Liturghie într-o parohie izolată din Banatul de Munte, în Parohia Slatina-Nera, respectiv filia Bogodinț. Părintele paroh Cristian Florin, împreună cu membrii Consiliului Parohial și cu membrii Comitetului Parohial, în ultimii doi ani, au lucrat foarte mult pentru înfrumusețarea și împodobirea Bisericii cu hramul «Nașterea Maicii Domnului» . În ajunul hramului din filia Bogodinț, am venit, cu multă bucurie și dragoste părintească și frățească, pentru a târnosi, a resfinți, această biserică și pentru a sluji Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, anticipând și hramul acestei biserici. O rugăm pe Maica Domnului să răsplătească tuturor ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici, și să îi ajute ca, pe mai departe, să fie mereu aproape de Biserica Mântuitorului Hristos, de Biserica neamului nostru românesc, pentru că nu trebuie să uităm că Biserica Ortodoxă a fost, este și va rămâne maica neamului românesc”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Mulți credincioși și-au îndreptat pașii spre biserica ce poartă hramul Nașterii Maicii Domnului pentru a aduce mulțumiri Maicii Domnului că a purtat de grijă lucrărilor efectuate la Sfântul Lăcaș, pentru ca, în ajunul hramului, acesta să poată fi sfințit și primenit de sărbătoare, ocazie cu care toți cei prezenți s-au putut închina în Sfântul Altar.

Târnosirea bisericii din Bogodinț a venit ca o încununare a amplelor lucrări efectuate la exteriorul bisericii, la care se adaugă hidroizolația, dar și placarea cu marmură a Sfântului Prestol. Pentru implicarea și jertfa adusă Bisericii lui Hristos, părintele paroh  Cristian Guiu a primit distincția de iconom – stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor s-au acordat acte de cinstire.

Despre preotul slujitor și despre credincioșii parohiei, Preasfințitul Părinte Lucian a precizat următoarele:

Chiar dacă ne aflăm într-un sat izolat, depopulat și îmbătrânit, credincioșii noștri din Bogodinț sunt într-adevăr puțini, dar harnici, darnici și foarte apropiați de Sfânta Biserică. Ne-am bucurat că aici avem o mică turmă cuvântătoare, foarte activă și dinamică, condusă de un preot dinamic, părintele Cristian Florin Guiu. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să îi binecuvânteze pe toți credincioșii din filia Bogodinț și să ne ajute ca, pe mai departe, să continuăm misiunea în satele românești din Banatul de Munte. La mulți fericiți și binecuvântați ani ctitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor acestei biserici, o biserică cu hramul «Nașterea Maicii Domnului», o biserică dintr-un sat mic, izolat, dar foarte harnic, din Episcopia Caransebeșului”.

Privind Anul omagial al satului românesc, dar și importanța unei buni misiuni și păstoriri în parohiile rurale, și împletirea credinței cu rugăciunea, ierarhul a subliniat următoarele:

„Avem credincioși harnici și rugători, avem credincioși care cercetează Sfânta Biserică, și credem, și mărturisim în același timp, că atât candela credinței, cât și candela rugăciunii, vor fi mereu aprinse în satul românesc din Banatul de Munte, atâta timp cât avem preoți care să iubească Sfânta Liturghie, să iubească misiunea și pastorația, dar și credincioși care să participe activ la sfintele slujbe. Îl rugăm pe Arhiereul cel Veșnic să ne ajute să ne facem slujba deplin, să sfințim sfintele locașuri și să-i binecuvântăm pe credincioșii care ne sunt încredințați spre păstorire.”

Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Bogodinț datează din anul 1774. A fost construită din cărămidă și acoperită cu tablă. Iconostasul bisericii a fost realizat din cărămidă, pictura fiind realizată în anul 1977 de către pictorul Ioan Moga din Timișoara. Biserica a fost sfințită în același an de către Preasfințitul Părinte Timotei Lugojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului.