Mărturii despre comunitatea parohială din satul bănățean

17 September 2019 Off By Pavel Canea
Mărturii despre comunitatea parohială din satul bănățean

Întrunirea cercului pastoral misionar „Valea Timişului” din Protopopiatul Caransebeş s-a desfășurat luna aceasta la Parohia Dalci.

Programul a debutat în biserica parohială cu oficierea Sfintei Liturghii, după care în căminul cultural al satului a fost prezentată de către părintele paroh Simion Martinescu conferința cu tema „Comunitatea parohială din satul românesc, mărturii istorice şi culturale cu privire la aceasta”.  După expunerea laborioasă a conferinței, părintele protopop Florin Ciucur a provocat pe fiecare părinte paroh să vorbească despre comunitatea parohială pe care o păstoreşte. Din cele discutate rezultă mai multe realități comune: demografia scăzută, exodul în afara țării pentru subzistență sau un trai mai bun şi prioritatea acestuia în societatea secularizată, nelucrarea pământului şi pierderea identității țăranului, competiția sălbatică şi individualismul egoist prezent în societatea contemporană ce influențează şi lumea satului, scăderea solidarității şi întrajutorării semenilor.

Aceste constatări responsabilizează pe toți mentorii comunității la o lucrare de prevenire şi îndreptare, exemplul lui „Popa Tanda” fiind și el un factor comun preoților din Cercul pastoral misionar „Valea Timişului”.

O soluție salvatoare a fost prezentată de părintele Simion Bica de la Parohia Teregova care a afirmat că „înființarea centrelor de colectare şi desfacere a produselor autohtone ar salva într-o anumită măsură satul românesc”.

În concluzie comunitatea parohială trebuie apropiată de altar şi susținută material prin facilități care să motiveze reînrădăcinarea în vatra satului. (Pr. Vasile Dragomir)