Biserica din Eftimie Murgu a fost resfințită

4 November 2019 Off By Herea Darius
Biserica din Eftimie Murgu a fost resfințită

În Duminica a 22-a după Rusalii, Parohia Eftimie Murgu din Protopopiatul Băile Herculane a avut parte de o bucurie duhovnicească. Pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, în Țara Almăjului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit pentru a resfinți Biserica „Înălțarea Domnului” din această parohie, după ce în ultima perioadă munca părintelui paroh și a bunilor săi credincioși a înfrumusețat locașul lui Dumnezeu, desfășurând ample lucrări la pictura acestuia, dar și la restaurarea tuturor icoanelor din anul 1822. După oficierea slujbei de sfințire, în prezența a unui număr impresionant de credincioși, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, alături de părintele protopop Iosif Frenț și de un sobor de preoți și diaconi.

„În această duminică de toamnă, înainte de Postul Crăciunului, cu bucurie am revenit în Valea Almăjului, aici în parohia fruntașă Eftimie Murgu, în satul românesc din Banatul Montan, Rudăria, pentru a resfinți această biserică înfrumusețată și renovată. Ne-am bucurat foarte mult astăzi de prezența a multor credincioși la sfânta biserică, peste o sută dintre ei împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Vedem că aici există o biserică de zid frumoasă, renovată, înnoită, dar există și o biserică vie în sufletele credincioșilor noștri, o biserică care trăiește în conformitate cu Evanghelia lui Hristos.”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Pentru munca depusă la sfântul locaș, părintele paroh Răzvan Rădoi a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioșii ce au participat la lucrările efectuate la biserică au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

„Îl felicităm pe părintele paroh, îi felicităm pe toți ctitorii acestei biserici, îi felicităm pe toți credincioșii, căci aici, la Eftimie Murgu, întotdeauna venim și revenim cu bucurie și mulțumim lui Dumnezeu că mai avem sate românești în Banatul de Munte, cu oameni harnici, gospodari, atașați de biserică, și care țin foarte mult la portul popular, la tradițiile populare, la obiceiurile locale și bineînțeles țin foarte mult la sfânta biserică care întotdeauna a fost în centrul atenției și în inima satului românesc. Dumnezeu să le răsplătească tuturor ctitorilor pentru osteneala și dragostea de care au dat dovadă și să-l întărească pe părintele paroh Răzvan Rădoi, care într-un timp foarte scurt a reușit să facă lucruri mari și minunate în această comunitate din Valea minunată a Almăjului din Episcopia Caransebeșului”, a mai adăugat Preasfințitul Părinte Lucian.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru preoții ce au slujit în Parohia Eftimie Murgu și au trecut la Domnul. În cadrul acestui eveniment a fost sfințit și un bust al pașoptistului Eftimie Murgu, construit de Asociația Culturală Țara Almăjului, ce va fi amplasat în foaierul Camerei Deputaților din București.

La această sărbătoare a parohiei au fost prezente autorități locale și foarte mulți tineri și copii îmbrăcați în haine populare specifice zonei. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Eftimie Murgu a fost construită în anul 1822. Planul construcției i se atribuie lui Lorenț Seevald din Orșova, care a condus și lucrările executate până la acoperiș, când acestea au fost întrerupte din cauza foametei care i-a cuprins. În ciuda greutăților din vremea aceea, printr-un efort deosebit, „rudărenii” reușesc să acopere biserica prin meșterul neamț Fuke din Boșneag (Moldova Nouă). Construită în stil baroc din piatră de codru și cărămidă, zid de peste un metru grosime, Biserica din Eftimie Murgu are absida semicirculară, atât în exterior cât și în interior. Din punct de vedere arhitectonic este poate cea mai reprezentativă biserică de pe Valea Almăjului, având o impunătoare siluetă în centrul comunei. Biserica a fost târnosită în 10 octombrie 1954 de către mitropolitul Vasile Lăzărescu.

În după-amiaza zilei, Preasfințitul Părinte Lucian a fost prezent în Parohia Șopotu Nou, săvârșind Taina Sfântului Botez a roabei lui Dumnezeu Sofia-Maria, fiica părintelui paroh Mihail Călin și a preotesei Claudia.