Sărbătoare în satul Băuțarul Superior

18 November 2019 Off By Pavel Canea
Sărbătoare în satul Băuțarul Superior

În prima Duminică din Postul Nașterii Domnului Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a resfințit Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din satul Băuțarul Superior. Această localitate se află pe Valea Bistrei, în Protopopiatul Caransebeș. Părintele Episcop a mers în duminica a 26-a după Rusalii în mijlocul acestei comunități deoarece credincioșii de aici împreună cu preotul paroh au lucrat în ultima perioadă la sfântul locaș. De dimineață ierarhul a săvârșit slujba de resfințire a bisericii după care a oficiat și Sfânta Liturghie.

Biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Băuțarul Superior a fost ridicată în anul 1939. Ea a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian în data de 9 august 2009.

„S-au făcut ample lucrări în ultima perioadă la biserică, iar astăzi am resfințit-o și am aniversat împreună cu preotul și credincioșii de aici 80 de ani de la prima sfințire a locașului de rugăciune și 10 ani de la resfințirea lui. I-am îndemnat pe toți să iubească în continuare Casa lui Dumnezeu și periodic s-o înnoiască pentru că o biserică întotdeauna trebuie primenită. De asemenea, i-am îndemnat pe credincioși la responsabilitate duhovnicească, la îmbogățire în Dumnezeu ținând cont că am intrat în Postul Nașterii Domnului, iar evanghelia de astăzi tocmai acest lucru ne învață, să împărțim ceea ce avem cu semenii noștri, să nu fim egoiști și să-i iubim pe toți oamenii, astfel încât unde va fi comoara noastră să fie și inima noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian.   

Pentru rodnica activitate din parohia sa părintele Vidu Vasiloni a fost hirotesit iconom de către Preasfințitul Lucian, iar binefăcătorii și ctitorii au primit din partea ierarhului Diploma de excelență „Episcop Veniamin Nistor”.

Credincioșii s-au pregătit de sărbătoare și au venit în număr mare la sfânta biserică, copiii și tinerii fiind îmbrăcați în costume populare. „Ne-am bucurat astăzi de prezența multor copii și tineri îmbrăcați în costume populare și astfel am punctat și prin acest mod anul omagial al satului românesc, promovând tradițiile, obiceiurile și portul satului românesc din Banatul Montan”, a mai punctat Părintele Episcop.   

La finalul Sfintei Liturghii părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului.