Ziua Internațională a Tineretului Ortodox sărbătorită la Moniom

2 February 2019 Off By Herea Darius
Ziua Internațională a Tineretului Ortodox sărbătorită la Moniom

Sâmbătă 2 februarie 2019, la Praznicul „Întâmpinării Domnului” și Ziua Internațională a Tineretului Ortodox, Centrul de Tineret Moniom a organizat evenimentul „Preoți, profesori și primari gospodari în satul românesc”.

După Sf. Liturghie, oficiată în biserica parohială cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Moniom, a urmat o manifestare cu caracter cultural-educativ organizată de membrii centrului de tineret al parohiei.

 În cadrul manifestării dedicate satului românesc de ieri și de azi, scriitoarea și omul de cultură Liubița Raichici a vorbit despre lucrarea culturală și spirituală a familiei Cărpinișan din Belobreșca și despre reușitele celor care au ajuns oameni de știință datorită implicării acestei familii în comunitatea locală în perioada interbelică: „La începutul secolului trecut familia Cărpinișan a luat o hotărâre istorică în viața comunității: au plecat din Timișoara și au venit în Belobreșca, unde era multă sărăcie (…). În această comunitate aveau școală doar ei doi, preotul din sat și o familie de țărani înstăriți. Au început absolut de la zero. Au umblat din casă în casă, din poartă în poartă și au convins părinții să dea copiii la școală. (…) Nu era nici un copil pe care să-l fi lăsat în afara școlii. Cu cei bolnavi făceau școală acasă. (…) Au trimis la școală pe banii comunității cei mai buni copii. Primele învățătoare, primii preoți din comunitate au aprins lumina. La 100 de ani distanță, această comunitate, care are sub 300 de locuitori, are 33 de doctori în știință.

 De asemenea, trei dintre membrii centrului de tineret au susținut prezentări despre preoți, profesori și primari gospodari ai satului românesc.

 Mircea Ștefan, elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic din Caransebeș, a prezentat rolul preotului în satul românesc de odinioară și modele de preoți implicați în comunitățile lor: Andrei Ghidiu – protopop de Caransebeș și reprezentant al Banatului la Marea Adunare de la Alba Iulia, Dr. Cornel Corneanu, nepotul mitropolitului Nicolae Corneanu, un excepțional organizator un om de o înaltă cultură cu un rol important în pregătirea Marii Uniri și Mihail Gașpar – protopop de Bocșa, ziarist, poet și prozator bănățean, participant la Marea Unire.

 Anita Radics, studentă în anul I la Facultatea Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a creionat un portret al profesorului din trecut și din prezent, prezentând profesori care s-au implicat în dezvoltarea învățământului românesc: Aron Pumnul, profesorul poetului național Mihai Eminescu, Sana Vana, o tânără extraordinară care la numai 16 ani a ajuns învățătoare în satul Bălți din Basarabia, și Anastasia Popescu, care, după căderea comunismului, la vârsta de aproape 80 de ani, s-a luptat pentru reintroducerea religiei în școli.

Alexandra Crîsta, elevă în clasa a XI-a Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, a vorbit despre primarul gospodar din satul românesc, care trebuie să fie: „sufletul comunității, reprezentantul oamenilor și al locului, prietenul cetățenilor și sprijin pentru cei aflați în nevoie”.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire și de felicitare al părintelui paroh, care a răsplătit pe toți cei prezenți, „tineri de toate vârstele”, cu un tort aniversar, de Ziua Tineretului Ortodox.

Manifestarea de la Moniom se înscrie în șirul de evenimente organizate în Episcopia Caransebeșului în Anul Omagial al satului românesc (al preoților, profesorilor și primarilor gospodari) în Patriarhia Română.