Centrul de Tineret Moniom – 5 ani și un nou început

6 March 2019 Off By Pavel Canea
Centrul de Tineret Moniom – 5 ani și un nou început

Centrul de Tineret „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” a sărbătorit recent 5 ani de misiune și lucrare neîntreruptă în folosul copiilor, tinerilor, dar și al părinților din municipiul Reșița și chiar de pe întreg cuprinsul eparhiei Caransebeșului

 

5 ani de investiții în ziduri, dar, mai ales, în suflete

Data de 1 martie are o semnificație aparte pentru centrul de tineret de la Moniom, pentru că în această zi, în anul 2014, a fost sfințită și inaugurată prima încăpere din ceea ce avea să devină în scurt timp sediul celui mai iubit și căutat loc pentru tinerii ortodocși din municipiul reședință de județ. Primele activități cu copiii satului au fost, așadar, derulate în cancelaria fostei școli a satului – închisă din lipsa elevilor – în condiții rudimentare, dar compensate prin dragostea îndrumătorilor. Vara anului 2014 a adus la Moniom și primul proiect important dedicat tinerilor, este vorba de Școala de vară „Credința altfel”, proiect eparhial dedicat adolescenților din tot județul și găzduit de micuța comunitate de la marginea Reșiței. Deși condițiile erau încă modeste – lipsea apa curentă, băile și încălzirea centralizată – totuși, următorul proiect important a fost programul „Alege Școala” derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu World Vision România, care a debutat și la Moniom, începând cu anul 2015 și care a adus, pe lângă activități și copii noi, și un plus la capitolul echipamente și dotări, primite în cadrul proiectului.

Un alt moment important l-a reprezentat data de 1 iunie 2015, atunci când Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului a binecuvântat sala de festivități „Sabin Păuța” a centrului, dând un impuls și o anvergură și mai mare activităților derulate aici. A urmat, în vara anului 2016, un alt reper important din viața centrului, și anume înființarea, la data de 18 iulie 2016,  a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte – organizația reprezentativă a tinerilor ortodocși din eparhia Caransebeșului, care își are, de atunci, sediul la Centrul de Tineret Moniom. În paralel, pe parcursul anilor 2016-2017 au continuat investițiile în modernizarea și renovarea fostei școli a satului, cu fonduri obținute exclusiv din donații și sponsorizări ale oamenilor de bine care au înțeles misiunea și scopul centrului în viața comunității. Investițiile au culminat în primăvara anului 2018 cu renovarea totală a fostei școli din Moniom și echiparea centrului cu dotări și echipamente interioare moderne, pe măsura activităților derulate aici.

Efortul membrilor Asociației Centrului de Tineret Moniom – ONG-ul prin care au fost derulate aceste investiții – au fost răsplătite la data de 28 mai 2018, prin slujba de sfințire a lucrărilor exterioare și interioare oficiată de către Preasfințitul Părinte Lucian, în prezența a numeroși invitați din toate domeniile de activitate. A urmat, în vara aceluiași an, organizarea unei tabere sociale pentru copiii de la centrele de plasament ale municipiului Reșița, urmată de înființarea Clubului Credo Impact, în parteneriat cu Fundația „Noi Orizonturi”. În doar 5 ani, investițiile în bani au depășit valoarea de 70.000 de euro, bani obținuți strict din donații și sponsorizări de către inimoșii membri ai centrului.

În paralel cu toate aceste investiții, centrul de la Moniom a găzduit, practic, toate tipurile de activități și proiecte dedicate copiilor, tinerilor, dar și părințiilor din Episcopia Caransebeșului: de la meditații, ateliere artistice, pictură, dans de societate, la seminarii și conferințe dedicate tinerilor sau cadrelor didactice, de la cateheze și ateliere de educație non-formală la cursuri de formare și perfecționare pentru tineri și profesori, de la stagii de voluntariat, până la organizarea unor campanii umanitare de anvergură pentru copii de pe întreg cuprinsul județului Caraș-Severin.

 

Centrul de Tineret Moniom astăzi

La 5 ani de la înființarea sa, centrul de la Moniom este unul cu caracter comunitar, catehetic și socio-educativ, deopotrivă. Aici este sediul ATOR Banatul de Munte, este locul în care funcționează Clubul de tineret Credo Impact Moniom, tot aici au loc repetițiile corurilor: Pui de Cer, ATOR Banatul de Munte și Laude, precum și activitățile umanitare derulate de voluntarii centrului de tineret. Un loc aparte îl ocupă, în prezent, proiectul Împreună pentru copiii noștri – proiectul general al centrului, dedicat copiilor, tinerilor și părinților din municipiul Reșița. Este vorba despre un proiect catehetic, social și educativ, deopotrivă, adresat câtora zeci de familii cu risc de excluziune socială, din municipiul Reșița, în baza unui concept inovativ propus de coordonatorii centrului. Tot aici, au loc în prezent, periodic, stagii de voluntariat, iar o dată pe lună, membrii comunității se întâlnesc după Sf. Liturghie și iau masa împreună. Echipa de ostenitori este condusă de părintele Mihai Ciucur – coordonator al Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului și paroh la Moniom, alături de preoteasa Georgiana Ciucur și de o întreagă echipă de voluntari, în special studenți și elevi, precum și părinți ai copiilor.

La 5 ani de la înființare, în 1 martie 2019, momentul a  fost marcat printr-o slujbă de mulțumire oficiată de părintele paroh, în prezența membrilor și a voluntarilor centrului, urmată de lansarea proiectului catehetic „Școala sufletului”, adresat copiilor între 6 și 12 ani – noua generație a centrului de tineret. „După 5 ani de muncă intensă în plan misionar, social și educativ, atât cu copiii, cât și cu părinții lor, suntem la un moment aniversar, dar și la momentul unui nou început. Beneficiarii din acești ani ai centrului au devenit, iată, voluntari și ostenitori alături de noi, iar de astăzi, spunem bun venit unei noi generații de copii, pe care dorim să îi formăm în duhul moralei creștine și conform cu învățărura de credință a Bisericii noastre” a precizat, părintele Mihai Ciucur. „Ce poate fi mai frumos ca, iată, acum, la 5 ani, să avem o generație de foști beneficiari care rămân alături de noi ca și voluntari și să începem misiunea cu o altă generație de copii pe care Dumnezeu ni i-a încrednițat să avem grijă de ei?”, a mai adăugat părintele coordonator.

Printre proiectele de viitor se numără amenajarea unui loc de joacă și a unui parc în curtea interioară a centrului, precum și amenajarea unei săli de sare în scop terapeutic, pentru copiii cu probleme respiratorii cronice, precum și dezvoltarea și diversificarea programului Împreună pentru copiii noștri. De asemenea, se dorește extinderea și multiplicarea la nivel eparhial a  modelului de organizare a Clubului Credo Impact – coordonat și facilitat exclusiv de tinerii centrului, precum și organizarea unor noi tabere și sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor.

 

Centrul văzut prin ochii benficiarilor săi

Zecile de mărturii despre impactul deosebit pe care centrul l-a avut în viața celor care i-au trecut pragul în acești ani, dar și despre rolul jucat la nivelul întregii comunități a municipiului Reșița, sunt impresionante și mobilizatoare, deopotrivă. Redăm, mai jos, câteva crâmpeie dintre acestea, de la cei care au luat parte, cu emoție, la aniversarea de 5 ani a centrului.

Centrul  este locul în care îmi petrec fiecare moment al tinereții mele. Îmi doresc să știți că Centrul de Tineret Moniom a fost glasul lui Dumnezeu, care m-a strigat din rătăcirea în care mă aflam acum 5 ani, a fost și este locul în care m-am dezvoltat atat pe plan profesional cât și pe plan spiritual. Acum 5 ani a fost momentul în care Dumnezeu mi-a arătat că are un plan cu mine, acela de a deveni voluntar. Iubesc ceea ce fac, iubesc Centru de Tineret Moniom și iubesc această familie binecuvântă de Dumnezeu din care fac parte” , Alexandru Vuc, 22 ani, student.

Centrul de tineret Moniom este acasă. Noi toți suntem o familie, am crescut și crestem frumos împreună. Nu îmi pot imagina unde aș fi fost astăzi si ce aș fi făcut, dacă nu erau toți acești oameni minunați și acest loc de suflet din viața mea” – Alexandra Crîsta, 17 ani, elevă

„Aici, între pereții aceștia, am început să învăț să fiu eu. Să înțeleg ce vreau, ce simt, ce doresc, în ce mod să iubesc și cum să mă dăruiesc. Aici, în centrul acesta, mi-am curățit eu tinerețea, care începuse să se usuce, în riscul de a alege greșit. La Centrul de la Moniom am învățat cum pot afla drumul spre Rai. Eu cred că, în veșnicie, Hristos va lua centrul de pe pământ, iar noi ne vom odihni acolo…” – Anita Radics, 20 de ani, studentă

Îl pot numi un început frumos al vieții mele! Un început prin care am ajuns să mă cunosc pe mine! Un început care m-a învățat să am Credință, Nădejde și Iubire! Un început pe care îl doresc tuturor tinerilor! Doamne, îți mulțumesc pentru acest început!” – Karina Sîtea, 17 ani, elevă

 „Am petrecut aici 3 ani…cei mai frumoși din viața mea. Sub îndrumarea duhovnicului meu pot spune că am câștigat prieteni – tineri liberi, ca și mine. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a îngăduit aceasta. Centrul a fost și va rămâne mereu o parte din viața mea, locul în care am învățat să trăiesc cu adevărat” – Maria Niroda, 15 ani, elevă

 „Dacă există un loc pe pământ unde chiar am fost adus de Dumnezeu, acesta este Centrul de la Moniom. Centrul acesta mi-a schimbat viața în cel mai frumos mod, m-a apropiat de Dumnezeu și aici am cunoscut iubirea și prietenia adevărată.  Aici am învățat să ajut, să cred și să nădăjduiesc… Vă mulțumesc pentru jertfă, rugăciuni, Liturghii, pentru iubire, acceptare, încredere, pentru Hristos. Să știți că ați schimbat cel puțin o viață – a mea. Bucurați-vă că ați adus un păcătos la Hristos!”  – George Lăpădat, 19 ani, student.