Întâlnirea tinerilor de la „ATOR Domașnea – Valea Cernei” în Parohia Topleț

6 March 2019 Off By Herea Darius
Întâlnirea tinerilor de la „ATOR Domașnea – Valea Cernei” în Parohia Topleț

Începând cu săvârșirea Acatistului „Sfintei Cruci”, marți, 5 martie, la orele după-amiezii, în Parohia Ortodoxă Topleț din Protopopiatul Băile Herculane a avut loc întâlnirea ATOR Domașnea – Valea Cernei, sub coordonarea părintelui Bogdan Belu, părintelui Ciprian Danci și a doamnei prof. Ionica Bubă.

În cadrul întâlnirii, părintele paroh Gheorghe Bubă a vorbit despre istoricul Bisericii Ortodoxe „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Topleț: „Biserica a fost construită între anii 1814-1816, în stilul baroc din piatră şi cărămidă, bolta fiind sub formă semicilindrică din cărămidă, iconostasul din zid, pardoseala cu dale de piatră, acoperişul din tablă galvanizată, turnul din cărămidă şi acoperit cu tablă de cupru. Forma bisericii reprezintă o navă cu turnul clopotniţei pe pridvor închis. Biserica a fost pictată în anul 1856 de pictorul Dimitrie Turcu (1810-1883), originar din Oraviţa. Pictura este în ulei, iar icoanele sunt pictate pe pânză, aplicate pe zid. Biserica este sfinţită după renovarea totală a exteriorului, de către Episcopul Caransebeşului Veniamin Nistor, preot paroh fiind Alexandru Dorobanţu. Vizite arhiereşti s-au mai făcut apoi în anul 1987 (Mitropolitul Nicolae Corneanu), 2005 (Mitropolitul Laurenţiu Streza), 2006, 2008, 2010 (Episcopul Lucian Mic), preot paroh fiind, în prezent, părintele Gheorghe Bubă.”

La finalul întâlnirii, tinerii au învățat pricesne noi și au discutat pe marginea activităților viitoare, care sunt așteptate cu noi discuții angrenate și ziditoare de suflet. În activitățile trecute, tinerii de la ATOR Domașnea – Valea Cernei s-au mai întâlnit în Parohia Petnic și în Parohia Iablanița. (Claudiu Românu)