Festivitate de premiere în Protopopiatul Reșița

11 April 2019 Off By Herea Darius
Festivitate de premiere în Protopopiatul Reșița

În cadrul proiectului Hristos împărtășit copiilor, în fiecare an se desfășoară un concurs național catehetic. Ca de fiecare dată și anul acesta tema acestui concurs s-a aliniat la Anul omagial și a avut ca titlu „Hristos: sufletul satului meu”.

Astfel, în data de 9 aprilie, a avut loc și în Protopopiatul Reșița premierea câștigătorilor acestui concurs la nivel de protopopiat. De pe raza Protopopiatului Reșița au participat la acest concurs următoarele parohii: Parohia „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” – Reșița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița, Parohia „Sfânta Treime” – Anina Steierdorf, Parohia Secășeni, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Reșița, Parohia Câlnic, Parohia Moniom, Parohia Fârliug, Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” – Bocșa, Parohia Berzovia. Fiecare parohie a participat cu câte un portofoliu alcătuit din lucrări ale copiilor din grupa de cateheză care au avut în vedere tratarea tuturor secțiunilor concursului și anume: literară, artistică și multimedia.

Cei 102 copii și tineri implicați în realizarea portofoliilor au făcut parte din toate ciclurile de învățământ, adică primar, gimnazial și liceal.

Dintre cele 10 parohii participante, 6 dintre acestea au realizat portofoliile cu tinerii și copiii de la centrele de tineret. Acestea sunt următoarele: Parohia Moniom – Centrul de tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița – Centrul de tineret „Sfinții Români”, Parohia „Sfânta Treime” – Anina Steierdorf – Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Parohia „Pogorârea Sf. Duh” – Bocșa – Centrul de tineret „Mihail Gașpar”, Parohia Berzovia – Centrul de tineret „Berzovis”, Parohia Fârliug – Centrul de tineret „Sfânta Maria”.

Un rol important în desfășurarea acestui concurs l-au avut și câțiva profesori de religie de la școlile și liceele care s-au implicat în realizarea portofoliilor: prof. Stamatin Mirela – Școala Gimnazială, Nr. 2, Reșița, prof. Șuveți Elena – Colegiul Tehnic  – Reșița, prof. Rațiu Ortensia Diana – Școala Gimnazială, Nr. 7, Reșița, prof. Vuca Abrudan Laura Diana – Liceul Teoretic „Tata Oancea” – Bocșa, prof. Ciprian Humă – Liceul Tehnologic Berzovia.

 

Evaluarea acestor portofolii s-a desfășurat în data de 29 martie 2019, în sala de ședințe a Protopopiatului Reșița, dintr-o comisie formată din: prof. înv. primar Dragoș Mirela – Liceul Teoretic „General Dragalina” – Oravița, prof. de religie Coste Dorina – Colegiul Național „Traian Doda” – Caransebeș, prof. înv. primar Cherescu Claudia – Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” – Bozovici, președintele comisiei de evaluare fiind doamna prof. Nicoleta Marcu – director Casa Corpului Didactic Caraș-Severin.

După jurizare  Premiul I a fost acordat portofoliului alcătuit de Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Parohia „Sfânta Treime” – Anina, Premiul al II-lea portofoliului Centrului de tineret „Sfinți Români” de la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” – Reșița iar Premiul al III-lea portofoliului realizat de Parohia „Sfântul Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” – Reșița.

Festivitatea de premiere a câștigătorilor și tuturor participanților a avut loc în data de 09 aprilie în sala de ședințe a Protopopiatului Reșița în prezența părintelui Gheorghe Șuveți – Protopopul Reșiței, a doamnei prof. Nicoleta Marcu – director al Casa Corpului Didactic Caraș-Severin și a pr. Cristian Manole – responsabil birou cateheză. De asemenea la întâlnire au luat parte și preoții însoțiți de câțiva dintre copiii și tinerii care au realizat portofoliile.

Evenimentul a început cu rugăciunea „Tatăl nostru”, după care pr. Cristian Manole a amintit pe scurt câteva detalii legate de concurs, despre secțiunile acestuia, precum și despre metodologia de evaluare și jurizare a portofoliilor. După această scurtă prezentare s-a demarat la înmânarea diplomelor pentru toți profesorii și preoții care s-au implicat în acest concurs. De asemenea portofoliile care nu s-au clasat pe primele trei locuri au fost răsplătite cu diplome de participare și cu suma de 50 de lei fiecare. Portofoliul clasat pe locul I a primit suma de 300 de lei, cel de pe locul al II-lea – 200 lei, iar cel de pe locul al III-lea – 100 lei. Pe lângă aceste diplome și premii fiecare parohie participantă a primit și câte o carte de rugăciune.

Toate diplomele și premiile au fost înmânate de doamna prof. Nicoleta Marcu care la finalul festivității a spus printre altele că toți cei care au participat la acest concurs, indiferent că au obținut sau nu un premiu, sunt câștigători și i-a încurajat ca și pe mai departe să nu renunțe și să își exprime sentimentele de credință și prin creațiile literare sau plastice deoarece doar prin cuvântul scris sau prin artă putem rămâne uniți.

În continuare a luat cuvântul și părintele Gheorghe Șuveți, Protopopul Reșiței care a mulțumit profesorilor de religie și preoților că au reușit să încheie  parteneriate între Biserică și școală reușind astfel să realizeze portofoliile. La final, părintele protopop le-au urat tuturor un post binecuvântat în continuare și o activitate cât mai rodnică pe mai departe. (Pr. Cristian Manole)